
Tartaletki z namelaką kukurydzianą
Liczba porcji
8
Czas przygotowania
Składniki
Mąka
230 g
Kakao
30 g
Mąka migdałowa
40 g
Jaja M
1 szt.
Sól
szczypta
Cukier puder
80 g
Masło
100 g
Kukurydza złocista pakowana próżniowo
200 g
Mleko 3,2%
120 g
Żelatyna
7 g (namelaka), 16 g (krem z salsefii), 4,5 g (krem z białej czekolady)
Biała czekolada
170 g (namelaka), 300 g (krem z salsefii), 80 g (krem z białej czekolady)
Śmietanka 36%
200 g (namelaka), 300 ml (krem z białej czekolady)
Glukoza
6 g
Salsefia Krojona MINUTE®
270 g
Śmietanka 30%
570 g (krem z salsefii)
Zimna woda
45 g
Ekstrakt z wanilii
Woda
15 g
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki poza jajkiem umieścić w misie miksera i wyrabiać mieszadłem K. Gdy ciasto zacznie przypominać piasek, dodać jajko i wyrabiać tylko do połączenia. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu wyciąć okręgi za pomocą małych rantów perforowanych (8 cm) i wylepiać tartaletki. Po wylepieniu ciasta włożyć ranty do lodówki na godzinę. Po tym czasie piec w 180°C przez 15 minut. Odstawić do wystudzenia.
Namelaka kukurydziana: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Kukurydzę zblendować z mlekiem i cukrem. Podgrzać do 80°C, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Zalać rozdrobnioną czekoladę ciepłą masą. Zblendować. Następnie dodać glukozę i śmietankę. Ponownie zblendować całość. Gotową namelaką zalać korpusy tartaletek. Umieścić w lodówce na całą noc.
Do dekoracji:
Krem z salsefii: Żelatynę zalać zimną wodą i włożyć do lodówki do napęcznienia. Salsefię gotować na małym ogniu ze 170 g śmietanki ok. 10 minut. Zdjąć z palnika i zblendować na gładką masę z żelatyną. Dodać rozdrobnioną białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady – jeśli czekolada z trudem się rozpuszcza, podgrzać delikatnie całą masę, tak aby jej nie zagotować. 400 g śmietanki ubić na ¾ i dodać do śmietanki przestudzoną masę czekoladową. Powoli mieszać do połączenia.
Krem z białej czekolady: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Śmietankę z czekoladą podgrzać do 80°C, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Gotową masę przelać do miski, zabezpieczyć folią w kontakcie i umieścić w lodówce na całą noc. Następnego dnia ubić krem i udekorować nim tartaletkę.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację