Terrina pomidorowa w cukinii z warzywną ricottą

Składniki

Brunoise duet marchewki

80 g

Brunoise duet cukinii

120 g

Kurki w zalewie

50 g

Pomidory krojone bez skórki w puszce

200 g

Cukinia świeża

1 szt.

Kapary

20 g

Tymianek świeży

1 g

Cytryna

1 szt.

Czarne oliwki

10 g

Żelatyna

12 g

Ricotta

125 g

Czosnek

3 ząbki

Ocet balsamiczny

do smaku

Cukier

do smaku

Sos sojowy

do smaku

Sól

do smaku

Oliwa peperoncino

do smaku

Oliwa cytrynowa

do smaku

Grzanki z bagietki

według uznania

Rukola

według uznania

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

120 minut

Składniki

Brunoise duet marchewki

80 g

Brunoise duet cukinii

120 g

Kurki w zalewie

50 g

Pomidory krojone bez skórki w puszce

200 g

Cukinia świeża

1 szt.

Kapary

20 g

Tymianek świeży

1 g

Cytryna

1 szt.

Czarne oliwki

10 g

Żelatyna

12 g

Ricotta

125 g

Czosnek

3 ząbki

Ocet balsamiczny

do smaku

Cukier

do smaku

Sos sojowy

do smaku

Sól

do smaku

Oliwa peperoncino

do smaku

Oliwa cytrynowa

do smaku

Grzanki z bagietki

według uznania

Rukola

według uznania

Sposób przygotowania:

Ze świeżej cukinii zrobić kubeczki warzywne, lekko wydrążając środki. Posolić, chwilę poczekać, wytrzeć ręcznikiem.

Rozgrzać oliwę peperoncino, dodać pokrojony czosnek, kapary, podsmażyć cukinię al dente, przełożyć do czystego naczynia i osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej w rondlu oliwy dodać pokrojone czarne oliwki, kurki i podsmażyć. Dodać pomidory, podgrzać, przyprawić octem, cukrem, sosem sojowym i tymiankiem – terrina powinna być słodko-pikantna z aromatem tymianku.

Namoczyć żelatynę i dodać do wywaru. Gdy już się rozpuści, dodać Brunoise Duet Cukinii przygotowane wcześniej według rekomendacji podanej na opakowaniu. Następnie wystudzić.

Ricottę wymieszać z otartą skórką cytryny, oliwą cytrynową, solą i przetartym czosnkiem. Uformować dowolnie.

Na małej ilości oliwy cytrynowej podsmażać Brunoise Duet Marchwi ok. 6 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, wystudzić i obtoczyć ricottę.

Wystudzoną warzywno-pomidorową terriną napełnić kubki z cukinii.

Sposób podania:

Podawać z grzankami z bagietki, oliwą i rukolą.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Mariusza Jamroszczyka.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Brunoise duet marchewki

Brunoise duet cukinii

Kurki w zalewie

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację