Terrina pomidorowa w cukinii z warzywną ricottą
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
120 minut
Składniki
Brunoise duet marchewki
80 g
Brunoise duet cukinii
120 g
Kurki w zalewie
50 g
Pomidory krojone bez skórki w puszce
200 g
Cukinia świeża
1 szt.
Kapary
20 g
Tymianek świeży
1 g
Cytryna
1 szt.
Czarne oliwki
10 g
Żelatyna
12 g
Ricotta
125 g
Czosnek
3 ząbki
Ocet balsamiczny
do smaku
Cukier
do smaku
Sos sojowy
do smaku
Sól
do smaku
Oliwa peperoncino
do smaku
Oliwa cytrynowa
do smaku
Grzanki z bagietki
według uznania
Rukola
według uznania
Sposób przygotowania:
Ze świeżej cukinii zrobić kubeczki warzywne, lekko wydrążając środki. Posolić, chwilę poczekać, wytrzeć ręcznikiem.
Rozgrzać oliwę peperoncino, dodać pokrojony czosnek, kapary, podsmażyć cukinię al dente, przełożyć do czystego naczynia i osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej w rondlu oliwy dodać pokrojone czarne oliwki, kurki i podsmażyć. Dodać pomidory, podgrzać, przyprawić octem, cukrem, sosem sojowym i tymiankiem – terrina powinna być słodko-pikantna z aromatem tymianku.
Namoczyć żelatynę i dodać do wywaru. Gdy już się rozpuści, dodać Brunoise Duet Cukinii przygotowane wcześniej według rekomendacji podanej na opakowaniu. Następnie wystudzić.
Ricottę wymieszać z otartą skórką cytryny, oliwą cytrynową, solą i przetartym czosnkiem. Uformować dowolnie.
Na małej ilości oliwy cytrynowej podsmażać Brunoise Duet Marchwi ok. 6 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, wystudzić i obtoczyć ricottę.
Wystudzoną warzywno-pomidorową terriną napełnić kubki z cukinii.
Sposób podania:
Podawać z grzankami z bagietki, oliwą i rukolą.
Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Mariusza Jamroszczyka.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację