Torcik cytrynowo-kalafiorowy

Składniki

Jaja L

2 szt.

Cukier drobny

65 g

Cukier waniliowy

4 g

Mąka tortowa

45 g

Mąka ziemniaczana

10 g

Sok z cytryn

100 g

Kalafior Gama XXL

100 g

Śmietanka 36%

300 g

Biała czekolada

200 g

Żelatyna

7 g (mus), 5 g (żelka)

Zimna woda

40 g (mus), 20 g (żelka)

Puree z malin

200 g

Sok z cytryny

10 g

Cukier

20 g

Dodatkowo

rant 20 cm (biszkopt)

Liczba porcji

Czas przygotowania

Składniki

Jaja L

2 szt.

Cukier drobny

65 g

Cukier waniliowy

4 g

Mąka tortowa

45 g

Mąka ziemniaczana

10 g

Sok z cytryn

100 g

Kalafior Gama XXL

100 g

Śmietanka 36%

300 g

Biała czekolada

200 g

Żelatyna

7 g (mus), 5 g (żelka)

Zimna woda

40 g (mus), 20 g (żelka)

Puree z malin

200 g

Sok z cytryny

10 g

Cukier

20 g

Dodatkowo

rant 20 cm (biszkopt)

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy jajecznej. Mieszać tylko do połączenia. Przelać masę do rantu 20 cm i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostudzenia.

Mus kalafiorowo-cytrynowy: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Kalafior zblendować i podgrzać z połową porcji śmietanki. Do gorącej masy dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Gorącą masą z żelatyną zalać czekoladę. Zblendować całość. Do masy dodać sok z cytryny. Mieszać rózgą, aż całość się połączy. Odstawić do przestudzenia. Resztę śmietanki ubić na ¾. Lekko przestudzoną masę dodać do ubitej śmietanki i mieszać delikatnie do połączenia. Gotowy mus przelać na biszkopt w rancie zabezpieczony folią, tak aby nie wypłynął. Odstawić do lodówki na całą noc.

Żelka malinowa (opcjonalnie): Żelatynę zalać 20 g zimnej wody i odstawić do lodówki do napęcznienia. Puree z malin, sok z cytryny i cukier podgrzać do osiągnięcia 80°C. Zdjąć mus z palnika i dodać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzony mus przelać do formy rantu o średnicy 18 cm i umieścić w lodówce do stężenia. Żelkę wyciąć z rantu i umieścić na biszkopcie. Następnie zalać formę musem z kalafiora i cytryny.

Dlaczego właśnie kalafior? Kalafior sprawia, że mus jest odpowiednio wilgotny, a torcik zyskuje wyjątkową teksturę.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Kalafior Gama XXL

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację