
Torcik cytrynowo-kalafiorowy
Liczba porcji
Czas przygotowania
Składniki
Jaja L
2 szt.
Cukier drobny
65 g
Cukier waniliowy
4 g
Mąka tortowa
45 g
Mąka ziemniaczana
10 g
Sok z cytryn
100 g
Kalafior Gama XXL
100 g
Śmietanka 36%
300 g
Biała czekolada
200 g
Żelatyna
7 g (mus), 5 g (żelka)
Zimna woda
40 g (mus), 20 g (żelka)
Puree z malin
200 g
Sok z cytryny
10 g
Cukier
20 g
Dodatkowo
rant 20 cm (biszkopt)
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy jajecznej. Mieszać tylko do połączenia. Przelać masę do rantu 20 cm i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostudzenia.
Mus kalafiorowo-cytrynowy: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Kalafior zblendować i podgrzać z połową porcji śmietanki. Do gorącej masy dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Gorącą masą z żelatyną zalać czekoladę. Zblendować całość. Do masy dodać sok z cytryny. Mieszać rózgą, aż całość się połączy. Odstawić do przestudzenia. Resztę śmietanki ubić na ¾. Lekko przestudzoną masę dodać do ubitej śmietanki i mieszać delikatnie do połączenia. Gotowy mus przelać na biszkopt w rancie zabezpieczony folią, tak aby nie wypłynął. Odstawić do lodówki na całą noc.
Żelka malinowa (opcjonalnie): Żelatynę zalać 20 g zimnej wody i odstawić do lodówki do napęcznienia. Puree z malin, sok z cytryny i cukier podgrzać do osiągnięcia 80°C. Zdjąć mus z palnika i dodać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzony mus przelać do formy rantu o średnicy 18 cm i umieścić w lodówce do stężenia. Żelkę wyciąć z rantu i umieścić na biszkopcie. Następnie zalać formę musem z kalafiora i cytryny.
Dlaczego właśnie kalafior? Kalafior sprawia, że mus jest odpowiednio wilgotny, a torcik zyskuje wyjątkową teksturę.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację