Wykwintna sałatka szparagowa
Liczba porcji
45 minut
Czas przygotowania
4 porcje
Składniki
Szparagi zielone
200 g
Pomidorki koktajlowe
10 szt.
Pomarańcze
2 szt.
Sałata rzymska
1 szt.
Oliwa z oliwek extra virgin
150 ml
Sok ze świeżych pomarańczy
50 ml
Ocet sherry
15-20 ml
Sól
Do smaku
Pieprz kolorowy świeżo mielony
Do smaku
Świeża mięta pieprzowa
Do smaku
Melisa
Do dekoracji
Sposób przygotowania:
Zamrożone szparagi obrać do ¾ dolnej części. Położyć na blachę perforowaną, posolić i zblanszować do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu. Wyjąć z pieca, zahartować w lodzie lub w zimnej wodzie z lodem. Osuszyć. Pomidorki umyć i pokroić w połówki. Pomarańcze obrać i wyciąć segmenty. Sałatę rzymską umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Przygotowanie dressingu: wycisnąć sok z jednej pomarańczy, dodać oliwę z oliwek, ocet sherry, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sposób podania: Sałatkę włożyć w miski lub inne naczynia, polać dressingiem. Udekorować świeżą miętą pieprzową i melisą.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację