
Zapiekana tarta dyniowa (pumpkin pie)
Liczba porcji
1
Czas przygotowania
Składniki
Mąka pszenna
280 g
Masło
130 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Jajko
1 szt. rozmiar L
Cukier puder
80 g
Sól
szczypta (do ciasta oraz do nadzienia)
Zimna woda
10 g
Puree z dyni 100% warzyw
300 g
Śmietanka 36%
250 g śmietanki kremówki
Jajka
2 szt.
Żółtko z jajka L
1 szt.
Skrobia ziemniaczana
15 g
Cukier drobny
80 g (lub cukier brązowy)
Przyprawy korzenne
do smaku (cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa)
Sposób przygotowania:
Ciasto do tarty: Mąkę pszenną, masło, cukier i sól mieszać mieszadłem typu K do momentu, gdy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać jajko i wodę, wymieszać do połączenia. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 24 cm. Schłodzić, a następnie podpiec w temp. 180 przez ok.10 minut.
Nadzienie: Składniki na nadzienie dyniowe przełożyć do misy miksera i wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Nadzienie wylać na podpieczony wcześniej spód (może być gorący).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec dodatkowe 50 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i włożyć do lodówki na całą noc.
Autor przepisu: Julia Woźniak.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację