Cebula w grudniu? Tak! Gdy zakończyliśmy intensywne zbiory, nadszedł najlepszy czas na cebulę. Właśnie teraz w naszej fabryce na Kujawach przerabiamy cebulę zebraną we wrześniu z pól współpracujących z Bonduelle rolników. Dowiedz się, dlaczego Polska to idealne miejsce do uprawy cebuli!
Najlepsza cebula z Kujaw
Cebula należy do roślin fotoperiodycznych, jest rośliną długiego dnia. Do uzyskania najbardziej regularnych i dorodnych okazów, potrzebna jest odpowiednia ilość światła. Polska znajduje się w idealnym dla uprawy cebuli pasie świetlnym i należy do nielicznych krajów w Europie o tak dobrych warunkach uprawy dla tego typu warzyw. Kujawy zapewniają cebuli korzystne warunki glebowe oraz doskonałą infrastrukturę ze studniami głębinowymi, co pozwala na stabilne uprawy i dobre plony.
Cebula Rijnsburger, którą agronomowie Bonduelle starannie wybierają do upraw, wyrasta w trzech systemach: z nasion (to cebula zimująca: sadzona jest w sierpniu, a zbierana od lipca do września kolejnego roku), z rozsady i z dymki (sadzona od marca do połowy kwietnia, zbierana do końca sierpnia). Jest idealna do długiego przechowywania, więc zaczynamy ją przerabiać w grudniu, gdy zakończymy ostatnie zbiory innych warzyw.
Najkrótsza droga z pola do fabryki
…to nasz sposób na mądre oszczędności. Dlatego ważne jest dla nas, aby nasze warzywa przed dalszą obróbką przebyły jak najkrótszą drogę z pola do naszej fabryki. Dzięki przewozom kombinowanym kolejowo-drogowym i bliskiej odległości pól uprawnych od naszej fabryki w Gniewkowie, znacznie ograniczamy emisję CO2. Tu rocznie przerabiamy ponad 3000 ton cebuli, niezbędnego składnika pysznych mieszanek warzywnych.
W trosce o ziemię stosujemy płodozmian
Płodozmian to system odpowiedniej rotacji roślin na konkretnym polu – na polach współpracujących z nami rolników stosujemy zwykle system czteroletni. Oznacza to, że na tym samym polu cebula wyrośnie tylko jeden raz na cztery lata. W pozostałych latach wyrosną tu zboża, strączki oraz inne warzywa, również w ściśle zaplanowanej kolejności. Do każdego gospodarstwa agronomowie Bonduelle podchodzą indywidualnie, ustalając wspólnie z rolnikiem harmonogram upraw na kolejne lata. Taka strategia powoduje zwiększanie się zawartości substancji organicznych w glebie, podwyższanie właściwości odżywczych gleby, ograniczenie rozwoju chorób, co w konsekwencji pozwala ograniczać do minimum konieczność stosowania środków ochrony roślin.
Cebula z Gniewkowa w produktach Bonduelle Food Service
Kształtna, chrupiąca i słodkawa cebula z kujawskich pól to niezastąpiony składnik wielu naszych produktów. Idealnie nadaje się do mrożenia, nie traci w tym procesie swoich właściwości, dodając produktom smaku i charakteru.
- Falafel z cieciorki i kukurydzy to idealne połączenie delikatnych strączków i naturalnie słodkiej kukurydzy, a dodatek cebuli sprawia, że całość jest niezwykle aromatyczna.
- Cebula w Kaszach z warzywami to niezastąpiony składnik idealnie komponujący się z kaszą gryczaną, jęczmieniem, orkiszem i warzywami.
- Czerwona kapusta z jabłkiem zyskuje tradycyjny smak dzięki cebuli
- Dzięki cebuli Yummy Vegeburger Falafel doskonale wzmacnia smak orientalnych przypraw, cieciorki, kaszy bulgur i kalafiora.
- wszystkim miłośnikom warzywnych mieszanek z nutą cebuli polecamy również Mieszankę warzyw grillowanych Andaluzja, Mieszankę warzywną “Espana”, Mieszankę warzywną “Ratatouille” oraz Mieszankę warzywną “Śródziemnomorską” MINUTE®