Smak i właściwa konsystencja fasolki szparagowej zależy od wielu czynników – odpowiedniego terminu wysiewu, żyzności gleby, warunków atmosferycznych, pielęgnacji roślin we wszystkich fazach wzrostu, a także od szacunku, z jakim rolnik obchodzi się ze swoją ziemią. Dzięki naszym doświadczonym agronomom i pracy polskich rolników mamy pewność, że fasolka szparagowa od Bonduelle to jakość sama w sobie!
Odpowiednie planowanie to u nas podstawa!
To, jaka odmiana fasolki wyrośnie na konkretnym polu, planujemy już zimą – agronomowie Bonduelle przystępują do wyboru odpowiednich ziaren, warunków i przygotowania harmonogramu upraw na polach współpracujących z nami rolników. Kujawy zapewniają idealne warunki do upraw wymagającej fasolki szparagowej: obfitują w żyzną, przepuszczalną glebę. Fasolka wysiewana jest na przełomie maja i czerwca, aby mogła wzrastać przy optymalnym nasłonecznieniu i wysokiej temperaturze. Zbiory trwają przez około trzy tygodnie sierpnia – dokładny termin zbiorów z konkretnego pola wyznaczany jest przez doświadczonych agronomów. To również oni decydują, czy dla bezpieczeństwa plonów należy użyć środków ochrony roślin. Od wielu lat w Bonduelle ograniczamy stosowanie środków ochrony roślin do niezbędnego minimum, mając na względzie zdrowie naszych klientów, szacunek dla ziemi i bioróżnorodności.
Oszczędzamy, bo szanujemy naszą planetę
Grupa Bonduelle w 2017 r. dołączyła do Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Celem Bonduelle jest budowanie bardziej odpowiedzialnego świata poprzez tworzenie zrównoważonych produktów pochodzenia roślinnego na miarę przyszłości. Co to oznacza? Uprawy, produkcja i logistyka to trzy przestrzenie, w których wprowadziliśmy innowacyjne rozwiązania mające na celu oszczędności zasobów naturalnych i zmniejszenie emisji CO2.
- Dzięki przewozom kombinowanym, kolejowo-drogowym, udało nam się zaoszczędzić już prawie 8000 ton CO2.
- Podlewanie kropelkowe oraz stale unowocześniane linie produkcyjne pozwoliły nam zmniejszyć zużycie wody o 16% na każdą tonę produkcjiJuż 9,8% energii wykorzystywanej w produkcji to energia odnawialna
- Opakowania z produkcji europejskiej już w 50% pochodzą z recyklingu
… i nadal szukamy rozwiązań pozwalających nam żyć lepiej i zdrowiej!
Fasolka szparagowa i inne warzywa z Gniewkowa na Kujawach
Kujawy to nie tylko malowniczy zakątek Polski, ale też serce Bonduelle w Polsce. To tu w bezpiecznych warunkach przerabiamy rocznie ponad 40 000 ton warzyw pochodzących z okolicznych pól. Współpracując przez wiele lat z kujawskimi rolnikami możemy planować takie rozwiązania jak np. płodozmian, dzięki któremu rolnicy osiągają większe zbiory ograniczając rozwój chorób wśród roślin. Dzięki takiemu podejściu do rolnictwa, gospodarstwa rolne mogą się rozwijać otrzymując dotacje na zrównoważone rolnictwo. W pobliżu naszej fabryki prowadzimy, we współpracy z uczelniami wyższymi, mikropoletka naukowe, dzięki czemu o ziemi i naszych warzywach wiemy coraz więcej.
Fasolka idealna
Lekko chrupiąca i jędrna – taka jest Fasolka Szparagowa Bonduelle Food Service. Fasolka wykorzystywana do mrożenia jest młoda i bezwłóknista, bez przerośniętych ziaren, a jej skórka jest cienka. Właściwe parametry na linii produkcyjnej sprawiają, że fasola szparagowa długo wytrzymuje w bemarze – nie mięknie, nie ciemnieje i cały czas jest jędrna. Fasolki Bonduelle mają ładnie przycięte końcówki, bez ogonków.
Fasolka Szparagowa Zielona XXL i Fasolka Szparagowa Żółta XXL to tradycyjna polska fasolka doskonała do klasycznych receptur. Idealne rozwiązanie w każdej kuchni: duże, ekonomiczne opakowanie pomaga skutecznie kontrolować food cost w restauracji.
Fasolka Szparagowa Zielona Cięta MINUTE® to specjalna odmiana o bardzo drobnych strączkach – dzięki zastosowaniu opatentowanej przez Bonduelle technologii MINUTE® warzywa przygotowywane są w bardziej wartościowy sposób, niż podczas tradycyjnego gotowania. Gotowanie na parze pod wysokim ciśnieniem sprawia, że warzywa MINUTE® mogą być gotowe w zaledwie kilka minut od wyjęcia z mroźni.
Poznaj wszystkie produkty z fasolką szparagową Bonduelle Food Service >>
Fasolka szparagowa pełna smaku i zdrowia
Chrupiące, pełne smaku i koloru warzywa to podstawa dobrej kuchni.