Kuchnia Szymona Przystupy

Moja kuchnia to autorska mieszanka smaków, która odzwierciedla drogę zawodową. Oferuję trzy niezależne kuchnie w różnych miejscach, serwując finezyjne dania inspirowane kuchnią francuską, skandynawską oraz polską w najnowocześniejszym wydaniu. Każde danie jest starannie skomponowane, aby zachwycać nie tylko smakiem, ale także estetyką i prezentacją.

Menu Szymona Przystupy

Moje menu jest nieustannie zmieniane, zgodnie z sezonowymi dostawami świeżych produktów. Zawsze stawiam na jakość składników oraz ich wyjątkowe połączenia. W mojej karcie menu znajdują się zarówno dania mięsne, jak i roślinne, aby każdy gość mógł znaleźć coś dla siebie. Komponowanie nowych dań rozpoczynam od dobierania składników, które doskonale ze sobą współgrają, by zapewnić wyjątkowe doznania kulinarne.

Ulubiona technika kulinarna Szymona Przystupy

Jako szef kuchni, uwielbiam wykorzystywać różne techniki kulinarne, aby podkreślić smak i walory składników. Bardzo dobrze czuję się w technikach fine dining, które pozwalają mi rozwinąć skrzydła.

Kuchnia roślinna Szymona Przystupy

W mojej karcie menu zawsze znajduje się kilka dań roślinnych. Stawiam na wykorzystanie składników pełnych witamin i naturalnych składników odżywczych. Inspirację do tworzenia tych dań kuchni roślinnej czerpię głównie z własnych doświadczeń oraz eksperymentów kulinarnych.

Szymon Przystupa o wyzwaniach i trendach w gastronomii

W obliczu wyzwań branży gastronomicznej, kluczową rolę odgrywa inwestycja oraz dbałość o koszty. Radzę sobie z wyzwaniami związanymi z różnymi preferencjami żywieniowymi moich gości poprzez elastyczne podejście oraz oferowanie różnorodnych opcji menu, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające gusta.

Rada dla młodych kucharzy

Skoncentruj się na ciężkiej pracy i nieustannym dążeniu do doskonalenia swoich umiejętności. Chłonięcie wiedzy oraz otwartość na nowe doświadczenia są kluczowe dla sukcesu w naszej branży.

Kwestionariusz Szefa Kuchni

Imię i nazwisko

Szymon Przystupa 

W gastronomii od

1995 roku 

Wykształcenie kulinarno-gastronomiczne

Szkoła ZSUG / Gastronomiczna w Lublinie,  zawód: kucharz

Doświadczenie kulinarne

Hotele 3, 4 i 5-gwiazdkowe

Restauracje z gwiazdkami Przewodnika Michelin

Aktualna pozycja zawodowa

Gotowanie dla Wszystkich – Private Chef / Catering, Świeradów Zdrój 

Folwark Wrzosówka, Luksusowy dom Wakacyjny – Szef Kuchni, Kłopotnica

Szkoła gastronomiczna – Nauczyciel praktycznej nauki zawodu, Jelenia Góra

Ulubiona kuchnia

Francuska, skandynawska i oczywiście polska.

Kulinarna specjalizacja

Fine Dining / Haute Cuisine 

Składnik, który nigdy nie pojawi się w mojej kuchni

Balut

Niezbędny sprzęt kulinarny

Nóż 

Godzina rozpoczęcia pracy

Wczesny ranek

Szef kuchni, którego podziwiam

Jest ich kilku. Na pewno Magnus Ek z Oaxen Krog w Sztokholmie, Daniel Berlin z restauracji VYN w Simrishamn (Szwecja),  Marco Müller z RUTZ w Berlinie czy Michel Bras – prekursor nowoczesnej kuchni roślinnej.

Uważam, że wschodzącą gwiazdą roślinnej kuchni jest…

Paul Ivić – Chef de cuisine restauracji TIAN w Wiedniu.

Moje największe zawodowe wyzwanie

Organizacja i gotowanie dla 1200 żołnierzy z Hiszpanii, podczas ćwiczeń NATO Brilliant Jump na poligonie w Żaganiu przez cały miesiąc.

Najważniejsze cechy dobrego szefa kuchni to…

Pasja, organizacja, dyscyplina, uczciwość i smak.

Moje najważniejsze doświadczenie w karierze kulinarnej

Bycie osobistym szefem kuchni piosenkarza Eda Sheerana przez cały tydzień, gdy artysta wypoczywał w Polsce.

Mój najważniejszy nauczyciel kulinarny

Szef Grzegorz Zdeb, jedyny Polak należący do prestiżowej Académie Nationale de Cuisine we Francji.