Czy wiesz, że branża gastronomiczna może skorzystać z funduszy Unii Europejskiej w ramach Krajowego Planu Odbudowy? Odkryj, jakie wsparcie czeka na restauracje i lokale gastronomiczne, oraz kto może skorzystać z tych środków!
Co to jest KPO?
Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększenie Odporności (KPO) to unijny program składający się z 54 inwestycji i 48 reform, mający na celu wspieranie odbudowy gospodarki po pandemii COVID-19. Polska otrzymała znaczące środki, w tym 106,9 mld zł w postaci dotacji, aby wzmocnić konkurencyjność i podnieść poziom życia społeczeństwa.
Polska w ramach KPO otrzyma 158,5 mld zł, z czego 106,9 mld zł będzie dotacją z UE, a pozostała część – pożyczką na preferencyjnych warunkach. KPO przede wszystkim koncentruje się na ochronie klimatu i transformacji cyfrowej, na co przeznaczone będzie łącznie aż 64% całej wartości funduszu.
Czy branża gastronomiczna może skorzystać z KPO?
Pomimo, że największa część funduszy z KPO przeznaczona będzie na ochronę klimatu i cyfryzację, to część środków zagospodarowana będzie w ramach komponentu o nazwie: “Odporność i konkurencyjność gospodarki”. Przykładowymi działaniami w ramach tego komponentu są:
- Tworzenie nowych miejsc pracy
- Podnoszenie innowacyjności
- Zwiększanie wynagrodzeń
- Pomoc rodzicom na rynku pracy poprzez budowę żłobków, przedszkoli i klubów dziecięcych
- Likwidacja barier prawnych
- Podnoszenie innowacyjności technologicznej
Na powyższe cele planuje się przeznaczyć aż 20% środków pochodzących z KPO. Jednym z odbiorców funduszy są przedsiębiorcy chcący na przykład zdywersyfikować profil działalności, odbudować i rozbudować potencjał firmy poprzez inwestycje i tworzenie nowych miejsc pracy. W założenia te wpisuje się wyraźnie branża gastronomiczna, która nadal próbuje się podnieść po trudnym okresie pandemii.
Pobierz kalkulator food cost dla restauracji
Pobierz plik
Kalkulator food cost dla restauracji (plik xls do uzupełnienia)
Kiedy nabór wniosków do KPO? Jakie wsparcie z KPO dla HoReCa?
Zgodnie z przewidywaniami Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, nabór wniosków rozpoczął się już w styczniu 2024 roku. Listę aktualnych i planowanych naborów można sprawdzić na stronie rządowej gov.pl.
Restauracje i lokale gastronomiczne mogą otrzymać dofinansowanie nawet do 90% w ramach pomocy de minimis, co może sięgać nawet 540 000 zł. Wsparcie skierowane jest zwłaszcza do przedsiębiorstw z sektora MŚP, które w 2020 lub 2021 roku odnotowały spadek obrotów w związku z pandemią COVID-19, porównując do poprzedzającego roku.
Według założeń PARP, wnioski o fundusze z KPO są oceniane na bieżąco, maksymalnie do 14 dni od złożenia dokumentów. Inwestycja, o którą wnioskować będzie podmiot, musi zakończyć się do 31 stycznia 2026 roku. Inwestycja może uwzględniać koszty związane z: robotami budowlanymi, zakupem maszyn i urządzeń oraz wyposażenia, zakupu wartości niematerialnych i prawnych, działań związanych z zieloną transformacją lub z wykorzystaniem technologii cyfrowej. Wydatki mogą dotyczyć również pracowników i podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych lub przebranżowienia.