
Zastanawiasz się, dlaczego coraz więcej produktów spożywczych oznaczonych jest pięciokolorową skalą Nutri-Score na etykiecie? Czym są symbole A, B, C, D, E, co oznaczają poszczególne kolory i czy warto kierować się tą wiedzą przy wyborze produktów do Twojej restauracji? Dowiedz się wszystkiego o systemie Nutri-Score.
Czym jest system Nutri-Score?
System Nutri-Scor,e znany również pod nazwą 5-Colour Nutrition Label (5-CNL), został stworzony przez francuskich naukowców zespołu ds. Badań nad Epidemiologią Żywienia (L’Equipe de Recherche en Epidémiologie Nutritionnelle – EREN).
System opiera się na znakowaniu żywności przy zastosowaniu pięciokolorowej skali na etykiecie produktu spożywczego. Skala ta pozwala na ocenę wartości żywieniowej produktu spożywczego. W założeniu, dzięki zastosowaniu kodu literowego – A, B, C, D, E – konsument może dokonać lepszego wyboru podczas zakupów.
Nieprawidłowe jest rozumienie systemu przez konsumentów, którzy używają skali Nutri-Score do oceny żywności jako „zdrowej” lub „niezdrowej”. Celem skali jest ocena stopnia odżywczego danego produktu w ramach konkretnej kategorii. Skala Nutri-Score ma pomóc konsumentom zorientować się, czy dany produkt jest bardziej czy mniej pożywny w porównaniu do innych produktów w tej samej grupie produktów.
Kurs: Podstawy HACCP z testem
Zadbaj o bezpieczeństwo Twojej kuchni – skorzystaj z kursu i zrób test wiedzy o HACCP!
HACCP: PODSTAWY
Jak wyliczany jest Nutri-Score dla produktu spożywczego?
Nutri-Score obliczany jest poprzez porównanie wartości energetycznej i zawartości składników korzystnych z poziomem niekorzystnych składników przeliczonych na 100 g lub 100 ml produktu. Wyróżniamy składniki:
- korzystne, których spożycie może mieć wpływ pozytywny na zdrowie:
- błonnik,
- białko (nie zawsze),
- owoce, warzywa,
- nasiona roślin strączkowych.
- niekorzystne, których spożycie może mieć wpływ negatywny na zdrowie:
- wartość energetyczna,
- kwasy tłuszczowe nasycone,
- cukry, sól.
Algorytm Nutri-Score ocenia składniki odżywcze produktu, przypisując im punkty w zależności od ich charakterystyki. Składniki korzystne (takie jak błonnik, białko, ilość owoców, warzyw, orzechów i olejów roślinnych) obniżają punktację. Składniki niekorzystne (takie jak kalorie, ilość cukrów, tłuszczów nasyconych i zawartość soli) zwiększają punktację. Wynik klasyfikowany jest według pięciokolorowej skali – od A do E.
Każdej literze przypisany jest określony kolor:
- A – ciemnozielony,
- B – jasnozielony,
- C – żółty,
- D – pomarańczowy,
- E – czerwony.
Produkty, które otrzymują ocenę „A” i „” są uznawane za bardziej korzystne dla naszego zdrowia, podczas gdy te z ocenami „D” i „E” są klasyfikowane jako mniej.
Czy Nutri-Score jest obowiązkowy w Polsce?
Stosowanie systemu Nutri-Score rekomendowane jest przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC).
W Polsce system został zarekomendowany i poparty przez Centrum Zdrowia Dziecka, czy Instytut Matki i Dziecka. Stosowanie systemu przez producentów żywności jest jednak dobrowolne.
Zalety i wady Nutri-Score
Nutri-Score tak jak inne tego typu narzędzia, posiada zarówno zalety jak i wady. Dzięki zgłaszanym uwagom jest na bieżąco aktualizowany i dostosowywany do potrzeb konsumenta.
Do zalet systemy zaliczamy:
- promowanie zdrowych wyborów żywieniowych – zwiększenie świadomości konsumentów,
- wspomaganie walki z otyłością,
- prosty przekaz / informacje dla konsumentów dotyczące produktu.
Do głównych wad możemy zaliczyć podejście systemu, które koncentruje się na ilości składników uznawanych za niezdrowe, takich jak cukry, tłuszcze nasycone i sól. Produkty, które mają niską zawartość tych składników, otrzymają lepsze oceny, niezależnie od tego, czy są one naturalne, czy należą do grupy produktów wysokoprzetworzonych.
System nie uwzględnia również w swoim algorytmie takich składników odżywczych jak składniki mineralne i bioaktywne, czy witaminy. Przykładowo napoje gazowane typu „zero” mogą zostać ocenione lepiej niż napoje pełne witamin, składników mineralnych i bioaktywnych – soki i nektary.
Nutri-Score, podobnie jak wiele innych systemów oceny żywności, bazuje na wartościach odżywczych na 100 g lub 100 ml produktu, co może prowadzić do wprowadzania błąd konsumenta, w przypadku produktów spożywanych w innych ilościach niż 100 g lub 100 ml.
Punktacja w systemie Nutri-Score jest również nielogiczna. Produktom o korzystniejszych składnikach przyznaje się niższą ocenę niż produktom o niekorzystnych składnikach.
Dokonując zakupów, należy zatem pamiętać, że system Nutri-Score to narzędzie, nad którym w dalszym ciągu prowadzone są prace. Wybierając produkty do restauracji warto skorzystać z różnych źródeł informacji, aby uzyskać pełniejszy obraz wartości odżywczej zakupywanych produktów.