Czy wzrost płacy minimalnej będzie mieć wpływ na kondycję gastronomii? Co powinien zrobić restaurator, aby utrzymać płynność swojego biznesu, pomimo rosnących kosztów zatrudnienia?
Jaka jest płaca minimalna w 2024 roku?
Wraz z nowym rokiem, zmieniło się w Polsce minimalne wynagrodzenie za pracę. Od 1 stycznia 2024 r. to już 4242 zł brutto miesięcznie. Rośnie również stawka godzinowa dla umów cywilno-prawnych do poziomu 27,70 zł. W odniesieniu do roku 2023, jest to wzrost aż o 642 zł, czyli ponad 17% w stosunku do minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w poprzednim roku.
To jednak nie koniec podwyżek. W lipcu 2024 r. planowany jest kolejny wzrost płacy minimalnej do poziomu 4300 zł oraz w przypadku stawki godzinowej do wysokości 28,10 zł. Wynagrodzenie netto dla pracownika to zatem 3222 zł od 1 stycznia oraz 3262 zł od lipca 2024.
Jako podstawę do decyzji o dwukrotnej podwyżce płacy minimalnej w 2024 roku, rząd podaje wskaźnik inflacji, który na ten rok według prognoz nadal utrzymywał będzie się na poziomie ponad 5%. W takim przypadku ustawa o minimalnym wynagrodzeniu zakłada wzrost płacy oraz stawki godzinowej. Nieoficjalnie rząd liczy również na dodatkowe wpływy do budżetu z tytułu większego podatku dochodowego oraz składek zdrowotnych uzależnionych od wysokości wynagrodzenia.
Wzrost płacy minimalnej w 2024 r. korzystny dla pracownika
Wzrost płacy minimalnej ucieszy z pewnością część pracowników, którzy do tej pory zarabiali poniżej poziomu 4300 zł. Należy również pamiętać, że wzrost wynagrodzeń w firmie pośród najniżej opłacanej załogi, często doprowadza do podwyżek i tych lepiej opłacanych w myśl zasady, że podwyżka należy się wszystkim.
Z faktu tego mniej zadowoleni są pracodawcy, dla których ustawowe podniesienie wynagrodzeń równoważne jest ze wzrostem kosztu pracy. Szczególnie dotyczy to małych i średnich firm, dla których zmienia się znacząco obciążenie finansowe.
Martwi Cię wzrost kosztów prowadzenia restauracji?
Pobierz kalkulator food cost dla Twojego lokalu!
Pobierz plik
Kalkulator food cost dla restauracji (plik xls do uzupełnienia)
Od 1 stycznia 2024 roku koszt utrzymania pracownika na etacie na minimalnym wynagrodzeniu przekroczył 5000 zł, co przy dużej liczbie zatrudnionych lawinowo podnosi wydatki w firmie. Tak częsty wzrost płacy minimalnej powoduje również spłaszczanie struktury wynagrodzeń w niektórych sektorach gospodarki. Należy pamiętać, że rośnie nie tylko wynagrodzenie osób, które do tej pory zarabiały minimalną krajową, ale również tych których wynagrodzenie mieściło się w przedziale 3601 zł a 4300 zł.
Jak wzrost płacy minimalnej odczuje w 2024 r. to branża gastronomiczna?
Większość restauracji działających na polskim rynku gastronomicznym, to firmy z sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Sektor ten szczególnie odczuje ustawowy wzrost płacy minimalnej. Do stale rosnących cen produktów spożywczych i rachunków za media, dołącza wzrost kosztu wynagrodzeń. Jest to kolejne wyzwanie stawiane branży, która nadal boryka się z problemami wynikającymi z okresu pandemii, ale i wybuchu wojny za wschodnią granicą. Restaurator ma kilka sposobów na pokrycie omawianej podwyżki, tak aby nie zaburzyć płynności finansowej. Może on:
- Zrezygnować z części inwestycji i przeznaczyć pewną pulę pieniędzy czy też oszczędności właśnie na rosnące wynagrodzenie pracowników;
- Zredukować inne koszty i poszukać oszczędności w innych sektorach działalności takich jak zaopatrzenie, dostawcy usług, kredyty i leasingi;
- Przerzucić wzrost wydatków na swoich klientów poprzez podniesienie cen oferowanych dań i tym sposobem pokrycie rosnących kosztów zwiększonymi przychodami;
- Poszukiwanie nowych innowacyjnych rozwiązań pozwalających na optymalizację kosztów, takich jak automatyzacja, sprzedaż na wynos, dark kitchen czy też dual branding.
Najlepszym rozwiązaniem długofalowym będzie zwiększenie nakładów na marketing i promocję (np. z funduszu inwestycyjnego), co powinno przyczynić się do pozyskania nowych klientów a tym samym wzrostu obrotów. Nadwyżka w sprzedaży pozwoli na nowe, wyższe stawki wśród pracowników.
Wzrost płacy minimalnej zachęci również część pracodawców to pozostania w szarej strefie i zatrudniania pracowników bez umów lub wypłacania części wynagrodzenia poza kontraktem. Dla niektórych restauratorów może to niestety oznaczać koniec działalności i zamknięcie restauracji.