Zielona soczewica na musie z groszku

Składniki

Groszek zielony Minute®

200 g

Szpinak siekany w kulkach

50 g

Mięta

30 g

Mleko kokosowe

80 ml

Soczewica zielona Service+

300 g

Czosnek

10 g

Świeże chilli

5 g

Posiekana natka pietruszki

50 g

Masło

80 g

Mąka

230 g

Jajko

1 szt.

Mleko sojowe

40 g

Musztarda dijon

15 g

Olej porowy

200 ml

Sól, pieprz

do smaku

Edamame Service

do dekoracji

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Groszek zielony Minute®

200 g

Szpinak siekany w kulkach

50 g

Mięta

30 g

Mleko kokosowe

80 ml

Soczewica zielona Service+

300 g

Czosnek

10 g

Świeże chilli

5 g

Posiekana natka pietruszki

50 g

Masło

80 g

Mąka

230 g

Jajko

1 szt.

Mleko sojowe

40 g

Musztarda dijon

15 g

Olej porowy

200 ml

Sól, pieprz

do smaku

Edamame Service

do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mus z groszku
Mrożony groszek zblendować wraz z miętą, szpinakiem i mlekiem kokosowym na gładką masę. W razie potrzeby przetrzeć mieszankę przez sito, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję.

Soczewica
Podsmażyć na patelni soczewicę z posiekanym czosnkiem, chili i natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto parzone
Masło rozpuścić w garnku. Dodać mąkę i wymieszać, aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie, dodać jajka, energicznie mieszając. Uformować ciasto i piec je około 30 minut w temperaturze 160°C.

Wegański majonez porowy
Wymieszać w misce mleko sojowe z musztardą Dijon. Powoli wlewać olej porowy, cały czas mieszając. Kontynuować miksowanie do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji majonezu.

Sposób podania:

Na mus z groszku rozłożyć soczewicę oraz parzone ciasto, udekorować rozmrożonym edamame i wegańskim majonezem. Na koniec danie polać olejem porowym.

Recepturę przygotował Szef Kuchni Dawid Łagowski.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Groszek zielony Minute®

Szpinak Siekany w Kulkach

Soczewica zielona Service

EDAMAME SERVICE

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację