Zielona soczewica na musie z groszku
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Groszek zielony Minute®
200 g
Szpinak siekany w kulkach
50 g
Mięta
30 g
Mleko kokosowe
80 ml
Soczewica zielona Service+
300 g
Czosnek
10 g
Świeże chilli
5 g
Posiekana natka pietruszki
50 g
Masło
80 g
Mąka
230 g
Jajko
1 szt.
Mleko sojowe
40 g
Musztarda dijon
15 g
Olej porowy
200 ml
Sól, pieprz
do smaku
Edamame Service
do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mus z groszku
Mrożony groszek zblendować wraz z miętą, szpinakiem i mlekiem kokosowym na gładką masę. W razie potrzeby przetrzeć mieszankę przez sito, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję.
Soczewica
Podsmażyć na patelni soczewicę z posiekanym czosnkiem, chili i natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto parzone
Masło rozpuścić w garnku. Dodać mąkę i wymieszać, aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie, dodać jajka, energicznie mieszając. Uformować ciasto i piec je około 30 minut w temperaturze 160°C.
Wegański majonez porowy
Wymieszać w misce mleko sojowe z musztardą Dijon. Powoli wlewać olej porowy, cały czas mieszając. Kontynuować miksowanie do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji majonezu.
Sposób podania:
Na mus z groszku rozłożyć soczewicę oraz parzone ciasto, udekorować rozmrożonym edamame i wegańskim majonezem. Na koniec danie polać olejem porowym.
Recepturę przygotował Szef Kuchni Dawid Łagowski.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację