Coraz większa świadomość zdrowego odżywiania sprawia, że warzywa stają się kluczowym elementem menu restauracji. Według badań Kantar Polska konsumpcja owoców i warzyw w 2023 roku osiągnęła rekordowy poziom. Coraz więcej osób decyduje się na bardziej świadome wybory żywieniowe, co sprawia, że rola warzyw w daniach restauracyjnych rośnie z roku na rok. Jak specjaliści HoReCa mogą efektywnie wykorzystać rosnącą rolę warzyw w menu restauracji?

Trendy na rynku warzyw

Według danych zebranych przez sektor ogrodniczy, coraz więcej Polaków sięga po warzywa, aż 49% spożywa ich dużo lub bardzo dużo. Co więcej, 19% Polaków w sierpniu odżywiało się w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków, gdzie warzywa i owoce stanowiły minimum 50% całości posiłku. Ta tendencja zaczęła się wyraźnie kształtować w okresie pandemii, ale w czasach bardziej stabilnych ekonomicznie również się pogłębia. Widać wyraźny trend wzrostowy, co cieszy nie tylko dietetyków, ale również restauratorów.

Największe roślinne hity 

Jakie warzywa najczęściej pojawiają się w profesjonalnych kuchniach? 

W Polsce szczególnie popularne są ogórki, cebula, marchew, cukinia, fasolka szparagowa oraz kapusta. Restauratorzy dostrzegają rosnące zapotrzebowanie na dania oparte głównie na warzywach, co sprawia, że coraz częściej decydują się na wprowadzenie ich do swoich menu. Odpowiednio przygotowane dania warzywne stanowią atrakcyjną opcję dla osób poszukujących zdrowszych i bardziej zrównoważonych posiłków. 

Nowości warzywne, które pokochali polscy kucharze

Kucharze coraz częściej eksperymentują z różnymi rodzajami warzyw, szukając nowych smaków i inspiracji.

Wśród nowości, które zyskały uznanie polskich kucharzy, warto wspomnieć o nietypowych lub zapomnianych warzywach. Prawdziwym hitem w kuchniach restauracyjnych są warzywa korzeniowe w nietypowych odmianach, takie jak fioletowa i żółta marchewka czy czarna lub fioletowa rzodkiewka. Wśród warzyw bulwiastych szefowie eksperymentują z ziemniakami truflowymi o ciemnofioletowej barwie czy ziemniakami czerwonymi. Ich intensywne barwy i bogactwo smaku sprawiają, że stają się doskonałym elementem dekoracyjnym i smakowym w różnych daniach.

Rosnącym zainteresowaniem cieszą się mniej znane gatunki warzyw, takich jak bataty, topinambury czy karczochy. Dzięki nim mogą stworzyć wyjątkowe i innowacyjne potrawy, które przyciągają uwagę klientów swoją oryginalnością i smakowitością.

Niezwykle popularne stały się także fermentowane warzywa, takie jak kimchi czy kiszona kapusta. Ich wyrazisty smak i korzystne właściwości zdrowotne sprawiają, że są chętnie wykorzystywane przez kucharzy do przygotowania różnorodnych dań kuchni fusion oraz potraw inspirowanych kuchnią orientalną.

Pobierz instrukcję obróbki wstępnej warzyw i owoców

Pobierz plik

Instrukcja obróbki wstępnej warzyw i owoców

Jak oswoić kucharzy z mniej popularnymi warzywami? 

Bonduelle Food Service oferuje szeroki wachlarz rozwiązań, które ułatwiają wprowadzenie nowych warzyw do kuchni restauracyjnej. Dzięki produktom takim jak bataty w postaci krojonej lub puree, salsefia Minute® czy pasternak Home Made, szefowie kuchni mogą szybko i łatwo wykorzystać te mniej znane warzywa w swoich potrawach.

Bataty do zadań specjalnych

Bataty w formie krojonej lub puree są doskonałym sposobem na wprowadzenie tego niezwykłego warzywa do menu restauracyjnego. Pozwala to na szybkie oswojenie się z właściwościami warzyw, co oszczędza czas na kuchni. Odpowiednio przygotowane bataty powinny zachować konsystencję i wyjątkowy smak – dzięki naszym produktom jest to dużo łatwiejsze i bezpieczniejsze.

Salsefia: bez obierania, krojenia i gotowania

Salsefia Minute® to kolejna innowacja ułatwiająca pracę na kuchni.Już obrana, pokrojona i ugotowana na parze, jest gotowa do użycia, co oszczędza czas i wysiłek potrzebny na przygotowanie tego mniej popularnego warzywa.

Pasternak jak z domowej kuchni

Pasternak Home Made to produkt, który umożliwia szefom kuchni wykorzystanie pasternaku nie tylko jako składnik dania, ale też jako atrakcyjne przybranie dania. Duże kawałki warzyw, cięte w specjalny sposób, sprawiający wrażenie przygotowanych w domowej kuchni, dają możliwość kreatywnego wykorzystania tego warzywa w różnorodnych daniach.

Warto również wspierać szefów kuchni w odkrywaniu potencjału mniej popularnych warzyw poprzez dostarczanie im sprawdzonych receptur. Bonduelle Food Service organizuje pokazy, podczas których nasi Ambasadorzy prezentują nowości lub mniej znane w Polsce warzywa, a także pokazują, jak można z nich przygotować wyjątkowe dania.