Soja jest jednym z najczęściej wybieranych zamienników mięsa w dietach roślinnych. Jednak wiele osób rezygnujących z mięsa odchodzi również od produktów sojowych. Często bowiem ich jakość i wartości odżywcze pozostawiają wiele do życzenia. Chcesz, aby Twoja kuchnia cieszyła się niegasnącym zainteresowaniem świadomych konsumentów? Sprawdź, czym zastąpić produkty sojowe w diecie roślinnej.
Produkty sojowe – pochodzenie i wartości odżywcze
Ogólnie dostępne ziarno soi najczęściej pochodzi z ziaren modyfikowanych genetycznie, a jakość zbiorów jest mniej istotna niż ich wielkość i wydajność.
Niska wartość odżywcza soi może doprowadzić do niedożywienia jakościowego organizmu. Coraz częściej pojawiają się również alergie na ziarno soi, a badania dowodzą, że nadmierne spożycie produktów sojowych może mieć negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną dzieci i dorosłych.
Soja w produktach spożywczych
Soja jest wykorzystana do zagęszczenia, a nawet do zwiększania objętości produktów spożywczych takich jak parówki roślinne, pasztety warzywne, jogurty, batony, pieczywo, czy słodycze. W przypadku nietolerancji lub alergii pokarmowej należy zrezygnować z:
- mleka sojowego,
- mączki sojowej,
- oleju sojowego,
- sosu sojowego,
- tofu,
- miso,
- tempehu,
- lecytyny sojowej – E322 (popularny emulgator w wielu produktach),
- kiełków sojowych,
- białka sojowego,
- hydrolizatu białka sojowego,
- albuminy sojowej,
- formowanego białka roślinnego,
- gotowych produktów sojowych: pasztetów, kotlecików, parówek.
Najlepsze zamienniki produktów sojowych w diecie roślinnej
Zamienników produktów sojowych w diecie roślinnej możemy na szczęście znaleźć wiele. Warto sięgnąć po inne roślinny strączkowe, a także orzechy, kasze i makarony ze strączków.
Rośliny strączkowe:
- groch łuskany, groszek zielony,
- fasola mung, czerwona, biała, fasole szparagowe,
- soczewica zielona, czerwona, żółta, czarna,
- ciecierzyca,
- aquafaba.
Orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie, pekan, migdały, ziemne.
Kasze: gryczana, jaglana, pęczak, jęczmienna, orkiszowa.
Makarony: z soczewicy, ciecierzycy, groszku zielonego.
Nasiona i ziarna: komosa ryżowa, nasiona chia, nasiona konopi.
W przypadku mleka sojowego można zamiennie stosować np. mleko owsiane czy migdałowe.
Sprawdź też jak zapewnić uczucie sytości na diecie roślinnej>>
Chcesz być mistrzem kuchni roślinnej? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się