Soja jest jednym z najczęściej wybieranych zamienników mięsa w dietach roślinnych. Jednak wiele osób rezygnujących z mięsa odchodzi również od produktów sojowych. Często bowiem ich jakość i wartości odżywcze pozostawiają wiele do życzenia. Chcesz, aby Twoja kuchnia cieszyła się niegasnącym zainteresowaniem świadomych konsumentów? Sprawdź, czym zastąpić produkty sojowe w diecie roślinnej.

Produkty sojowe – pochodzenie i wartości odżywcze

Ogólnie dostępne ziarno soi najczęściej pochodzi z ziaren modyfikowanych genetycznie, a jakość zbiorów jest mniej istotna niż ich wielkość i wydajność.

Niska wartość odżywcza soi może doprowadzić do niedożywienia jakościowego organizmu. Coraz częściej pojawiają się również alergie na ziarno soi, a badania dowodzą, że nadmierne spożycie produktów sojowych może mieć negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną dzieci i dorosłych. 

Soja w produktach spożywczych

Soja jest wykorzystana do zagęszczenia, a nawet do zwiększania objętości produktów spożywczych takich jak parówki roślinne, pasztety warzywne, jogurty, batony, pieczywo, czy słodycze. W przypadku nietolerancji lub alergii pokarmowej należy zrezygnować z:

  • mleka sojowego,
  • mączki sojowej,
  • oleju sojowego,
  • sosu sojowego,
  • tofu,
  • miso,
  • tempehu,
  • lecytyny sojowej – E322 (popularny emulgator w wielu produktach),
  • kiełków sojowych,
  • białka sojowego,
  • hydrolizatu białka sojowego,
  • albuminy sojowej,
  • formowanego białka roślinnego,
  • gotowych produktów sojowych: pasztetów, kotlecików, parówek.

Najlepsze zamienniki produktów sojowych w diecie roślinnej

Zamienników produktów sojowych w diecie roślinnej możemy na szczęście znaleźć wiele. Warto sięgnąć po inne roślinny strączkowe, a także orzechy, kasze i makarony ze strączków.

Rośliny strączkowe:

  • groch łuskany, groszek zielony,
  • fasola mung, czerwona, biała, fasole szparagowe,
  • soczewica zielona, czerwona, żółta, czarna,
  • ciecierzyca,
  • aquafaba.

Orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie, pekan, migdały, ziemne.

Kasze: gryczana, jaglana, pęczak, jęczmienna, orkiszowa.

Makarony: z soczewicy, ciecierzycy, groszku zielonego.

Nasiona i ziarna: komosa ryżowa, nasiona chia, nasiona konopi.

W przypadku mleka sojowego można zamiennie stosować np. mleko owsiane czy migdałowe. 

Sprawdź też jak zapewnić uczucie sytości na diecie roślinnej>>

Chcesz być mistrzem kuchni roślinnej? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!

Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?

Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.

Zarejestruj się