Smakowita i treściwa zupa z soczewicy z wędzoną papryką, bukiet zielonych warzyw z patelni z nutą oleju sezamowego i aromatycznych przypraw… Przygotuj się na coś wspaniałego!
PODSTAWA TALERZA WEGETARIAŃSKIEGO
Białko zwierzęce
Warto wiedzieć, że znajomość diety wegetariańskiej doskonale sprawdzi się również w przypadku działalności cateringowej, w prowadzeniu szkolnych stołówek, a także restauracji szpitalnych czy biznesowych. To dieta stosowana zarówno przez kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci, nastolatków czy sportowców.
Dieta wegetariańska charakteryzuje się niższym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu dzięki dużej ilości owoców, warzyw, roślin strączkowych czy produktów pełnoziarnistych.
Źródło: Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets, Journal of the AMERICAN DIETIC ASSOCIATION, July 2009 Volume 109 Number 7 1266-1282).
A CO Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI ODŻYWCZYMI? POZNAJ KILKA DOBRYCH PRAKTYK!
Wegetarianie
Powinni dbać o odpowiednią ilość kwasów omega 3, witaminy B12 i żelaza w diecie. Dowiedz się więcej »
Omega-3
Odrobina oleju z orzechów włoskich do sałaty, łyżka siemienia lnianego, mała porcja podsmażonego tofu – niewielkie zmiany mają duże znaczenie.
- naturalne bogactwo kwasów OMEGA-3:
Siemię lniane, olej rzepakowy i olej sojowy.
- produkty wzbogacone w kwasy OMEGA-3:
napoje sojowe.
Witamina B12
A może zaproponować gościom deser w akompaniamencie kawy z napojem sojowym z witaminą B12? Lub owocowy koktajl przygotowany na bazie napoju ryżowego? Można połączyć smak, kreatywność i odpowiedzieć na potrzeby naszych klientów.
- naturalne bogactwo witaminy B12:
Nabiał i jajka.
- produkty wzbogacone w witaminę B12:
Napoje sojowe i ryżowe.
Żelazo
Guacamole z czerwonej fasoli, smoothie z dodatkiem rzeżuchy, buddha bowls pełne chrupiących, świeżych warzyw.
- naturalne bogactwo żelaza:
Warzywa suszone, owoce suszone (figi, morele itp)
Warzywa liściaste (rzeżucha, szpinak, koper włoski, szczaw).
Ziarna oleiste (sezam) i produkty na bazie soi (miso, tempeh).
- składniki polepszające wchłanianie żelaza:
Surowe warzywa i owoce bogate w witaminę C.
Weganie
Powinni dbać o odpowiednią ilość kwasów Omega 3, witaminy B12, żelaza, wapnia, witaminy D, jodu i cynku. Dowiedz się więcej »
Omega-3
Odrobina oleju z orzechów włoskich do sałaty, łyżka siemienia lnianego, mała porcja podsmażonego tofu – niewielkie zmiany mają duże znaczenie.
- naturalne bogactwo kwasów OMEGA-3:
Siemię lniane, olej rzepakowy i olej sojowy.
- produkty wzbogacone w kwasy OMEGA-3:
napoje sojowe.
Witamina B12
A może zaproponować gościom deser w akompaniamencie kawy z napojem sojowym z witaminą B12? Lub owocowy koktajl przygotowany na bazie napoju ryżowego? Można połączyć smak, kreatywność i odpowiedzieć na potrzeby naszych klientów.
- produkty wzbogacone w witaminę B12:
Napoje sojowe i ryżowe.
Żelazo
Guacamole z czerwonej fasoli, smoothie z dodatkiem rzeżuchy, buddha bowls pełne chrupiących, świeżych warzyw.
- naturalne bogactwo żelaza:
Warzywa suszone, owoce suszone (figi, morele itp)
Warzywa liściaste (rzeżucha, szpinak, koper włoski, szczaw).
Ziarna oleiste (sezam) i produkty na bazie soi (miso, tempeh).
- składniki polepszające wchłanianie żelaza:
Surowe warzywa i owoce bogate w witaminę C.
Wapń
Warto dodawać do potraw produkty bogate w wapń : posypywać gotowe dania sezamem lub płatkami migdałów, czy przygotowywać sosy na bazie napojów sojowych.
- naturalne bogactwo wapnia:
Sezam, suche fasole, kapusta, suszone owoce, algi, orzechy laskowe i migdały.
- Produkty wzbogacone w wapń:
Tofu, napoje sojowe i ryżowe, soki owocowe, płatki śniadaniowe.
Witamina D
Weganie nie spożywają mleka krowiego, które jest naturalnie bogate w witaminę D. To nie problem! Wystarczy komponować dania roślinne z dodatkiem sosów na bazie napojów sojowych lub ryżowych, wzbogaconych w witaminę D. Opcją jest również użycie roślinnych margaryn wzbogaconych w witaminę D.
- Produkty wzbogacone w witaminę D:
napoje sojowe i ryżowe, sok pomarańczowy, margaryny, płatki śniadaniowe.
Jod
Doskonałym sposobem na wzbogacenie dań wegańskich w jod jest dodawanie do potraw alg morskich. Można je dodawać do sałatek i zup, a także do tradycyjnych rolek sushi.
- naturalne bogactwo jodu:
Produkty roślinne morskie, sól morska, suszone algi (kombu, nori i wiele innych).
Cynk
Wystarczy zamarynować tempeh w sosie sojowym, aby otrzymać roślinny bekon. Do tego porcja kaszy bulgur, garść orzeszków piniowych i danie bogate w cynk gotowe!
- naturalne bogactwo cynku:
Produkty sojowe, zboża (bulgur, komosa ryżowa), ryż dziki i czerwony, sezam, orzeszki piniowe, kakao, grzyby shitake.
- składniki polepszające wchłanianie żelaza:
sok z cytryny, jabłka, ocet winny.
WYZWANIE ROŚLINNE DLA SZEFA KUCHNI?
SKOMPONUJ DANIE BEZ MIĘSA I RYB, ALE BOGATE W WARTOŚCIOWE BIAŁKO!
JAK TO ZROBIĆ?
Łącząc warzywa, rośliny strączkowe i zboża. Jest to zasada komplementarności białek roślinnych.
Brzmi jak nowość? A jednak ten styl jedzenia istniał od zawsze!
Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się