
Sałatka słodko-ostra z batatami
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Bataty krojone
2000 g
Młode listki szpinaku "baby"
500 g
Świeża bazylia
100 g
Koperek świeży
100 g
Czosnek
1 ząbek
Czarny czosnek
40 g
Jogurt grecki
300 g
Ostra papryczka
3 sztuki
Olej z pestek winogron
100 g
Zaatar
20 g
Sok z cytryny
do smaku
Płatki soli
do smaku
Pieprz biały
do smaku
Sposób przygotowania:
Bataty krojone smażyć z dodatkiem tłuszczu przez 25 minut. Przyprawić zaatarem. Odstawić.
Czarny czosnek wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, następnie dodać jogurt grecki.
W razie potrzeby wymieszać z wodą i przyprawić według uznania. Szpinak wymieszać z listkami bazylii i koperkiem. Na wierzchu ułożyć wystudzone bataty.
Na patelni podsmażyć czosnek wraz z posiekaną papryczką.
Sposób podania:
Każdą porcję polać trzema łyżeczkami sosu z czarnym czosnkiem. Przygotowanym dressingiem polać szpinak z batatami. Posypać płatkami soli i świeżo mielonym pieprzem.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację