Zupa tajska z batatem, marchewką i pasternakiem podawane z krewetkami
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
45 minut
Składniki
Bataty krojone
700 g
Duet marchwi z pasternakiem
400 g
Olej rzepakowy lub kokosowy
30 ml
Pasta curry żółta
1 łyżka
Cebula biała
1 sztuka
Czosnek
2 ząbki
Mleko kokosowe
300 ml
Sos sojowy
40 ml
Limonka
1 sztuka
Cukier
1 łyżka
Bulion warzywny
2000 ml
Trawa cytrynowa
5 g
Krewetki
12 sztuk
Imbir
3 cm
Kolendra świeża
do dekoracji
Sposób przygotowania:
Bataty i mieszankę warzyw pozostawić do rozmrożenia. Posiekać imbir, czosnek i cebulę. Trawę cytrynową podsmażyć na oleju i dodać posiekane składniki.
Dodać bataty i podsmażyć jeszcze przez chwilę, tak aby nie przypalić czosnku. Następnie dodać do składników pastę curry i cukier. Całość zalać bulionem i dodać sos sojowy oraz mleko kokosowe. Gotować 25 minut do miękkości batatów. Wyjąć trawę cytrynową i zmiksować resztę składników.
Do zmiksowanej zupy dodać krewetki i gotować jeszcze na małym ogniu przez ok 4-5 minut.
Na koniec dodać otartą skórkę limonki i wyciśnięty sok. Resztę warzyw podsmażyć na patelni do zarumienienia.
Sposób podania:
Zupę podawać na zimno z podsmażonymi warzywami i kawałkiem limonki.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację