Chcesz mieć pewność, że dania roślinne wprowadzane do Twojego menu, są nie tylko atrakcyjne, ale również zdrowe? Pamiętaj o zdrowych tłuszczach w diecie roślinnej i naucz się komponować potrawy, dobierając odpowiednie surowce – oleje i rośliny oleiste.

Tłuszcze w diecie

Tłuszcze to jeden z elementów zbilansowanej diety – zarówno mięsnej, jak i w 100% roślinnej. Tłuszcz jest niezastąpionym składnikiem wpływającym na odpowiednią pracę mózgu. 

Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są produkowane przez organizm człowieka, są natomiast niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – powinniśmy zatem dostarczać je z żywnością lub suplementować. To samo dotyczy tłuszczów nasyconych. 

Tłuszcze a dieta roślinna

Dieta roślinna poprzez swoje ograniczenia wynikające z eliminacji tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (w tym tłuszczów z ryb, jajek i nabiału) wymaga podejścia strategicznego. Jednak obecnie dostępnych jest na rynku wiele opcji, które z powodzeniem mogą być stosowane w daniach roślinnych.

Uwaga na tłuszcze utwardzone

Aby tłuszcze miały najwyższą wartość odżywczą i były dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, warto wybierać spośród olejów nieprzetworzonych (nierafinowanych, tłoczonych na zimno) oraz uzupełniać dietę o rośliny oleiste. Tłuszcze poddawane rafinacji lub przemysłowemu utwardzaniu (margaryna, niektóre masła roślinne, smarowidła obniżające cholesterol, będące produktem końcowym olejów roślinnych utwardzonych, mieszanką kwasów tłuszczowych trans oraz oleju palmowego) mogą działać prozapalne, toksyczne, a nawet rakotwórczo.

Jakie zdrowe tłuszcze w diecie roślinnej? Co wybierać?

Tworząc potrawy roślinne dla Twoich gości, wybieraj tłuszcze bezpieczne i korzystne dla zdrowia:

Oleje nierafinowane, tłoczone na zimno:

  • lniany,
  • konopny,
  • słonecznikowy,
  • rzepakowy,
  • z pestek dyni,
  • z czarnuszki,
  • oliwa z oliwek.

Tłuszcze nasycone roślinne bezpieczne do jedzenia po podgrzaniu, a nawet smażeniu:

  • olej kokosowy.

Rośliny oleiste:

  • chia,
  • siemię lniane,
  • słonecznik,
  • orzech ziemny,
  • dynia,
  • gorczyca,
  • rzepak,
  • orzech kokosowy,
  • oliwki,
  • awokado,
  • sezam,
  • ziarna kakaowca,
  • migdałowiec,
  • winorośl.

Przeczytaj też o węglowodanach w diecie roślinnej>>

Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!

Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?

Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.

Zarejestruj się