Kulinarny Talent 2019 : Glazurowana polędwica wieprzowa

Składniki

Polędwica wieprzowa

600 g

Smalec z gęsi

20 g

Biały sezam

15 g

Przyprawa do wieprzowiny

według uznania

Miód

50 g

Ocet balsamiczny

15 g

Sos sojowy

15 g

Sos teriyaki

20 g

Musztarda

10 g

Masło

20 g

Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki

120 g

Bulion

175 ml

Białe wino

75 ml

Masło klarowane

20 g

Cebula

40 g

Czosnek

5 g

Śmietanka 36%

10 g

Ser bursztyn

20 g

Sól morska, pieprz czarny

do smaku

Dynia w kostkach

150 g

Sok pomarańczowy

100 g

Mleko kokosowe

200 g

Cebula biała

50 g

Klarowane masło

12 g

Śmietana 36%

50 g

Imbir, chilli pieprz cayenne, sól morska

do smaku

Napar z herbaty zielonej z jaśminem

10 g

Demi glace

75 ml

Ciasto filo

100 g

Frytki z batatów

60 g

Kolendra świeża

5 g

Serek mascarpone

60 g

Pasta curry

8 g

Limonka - sok i skórka

1 szt.

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Składniki

Polędwica wieprzowa

600 g

Smalec z gęsi

20 g

Biały sezam

15 g

Przyprawa do wieprzowiny

według uznania

Miód

50 g

Ocet balsamiczny

15 g

Sos sojowy

15 g

Sos teriyaki

20 g

Musztarda

10 g

Masło

20 g

Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki

120 g

Bulion

175 ml

Białe wino

75 ml

Masło klarowane

20 g

Cebula

40 g

Czosnek

5 g

Śmietanka 36%

10 g

Ser bursztyn

20 g

Sól morska, pieprz czarny

do smaku

Dynia w kostkach

150 g

Sok pomarańczowy

100 g

Mleko kokosowe

200 g

Cebula biała

50 g

Klarowane masło

12 g

Śmietana 36%

50 g

Imbir, chilli pieprz cayenne, sól morska

do smaku

Napar z herbaty zielonej z jaśminem

10 g

Demi glace

75 ml

Ciasto filo

100 g

Frytki z batatów

60 g

Kolendra świeża

5 g

Serek mascarpone

60 g

Pasta curry

8 g

Limonka - sok i skórka

1 szt.

Sposób przygotowania:

Polędwiczka glazurowana
Polędwica wieprzowa – 600 g
Smalec z gęsi – 20 g
Biały sezam – 15 g
Przyprawa do wieprzowiny – według uznania
Glazura:
Miód – 50 g
Ocet balsamiczny – 15 g
Sos sojowy – 15 g
Sos teriyaki – 20 g
Musztarda – 10 g
Masło – 5 g
Wszystkie składniki glazury zagotować. Oczyszczoną polędwiczkę wieprzową posypać przyprawą do wieprzowiny, obsmażyć na smalcu gęsim, a następnie piec ok. 12 minut w temperaturze 160 stopni. W trakcie pieczenia trzykrotnie posmarować mięso glazurą. Przy ostatnim glazurowaniu mięso posypać białym sezamem.

Pepitki z serem
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki – 120 g
Bulion – 175 ml
Białe wino – 75 ml
Masło klarowane – 20 g
Cebula – 40 g
Czosnek – 5 g
Śmietanka 36% – 10 g
Ser bursztyn – 20 g
Sól morska, pieprz czarny – do smaku
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać Pepitki i chwilę przesmażyć. Wlać wino, odparować, a następnie dodawać bulion, aż pepitki się ugotują. Dodać śmietankę i ser Bursztyn. Doprawić do smaku.

Espuma z dyni
Dynia w kostkach – 150 g
Sok pomarańczowy – 100 g
Mleko kokosowe – 200 g
Cebula biała – 50 g
Klarowane masło – 12 g
Śmietana 36% – 50 g
Imbir, chilli pieprz cayenne, sól morska – do smaku
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać dynię, dusić aż dynia osiągnie temp. minimum 70°C wewnątrz produktu. Po chwili wlać sok z pomarańczy, mleko kokosowe, śmietankę i klarowane masło. Całość doprawić do smaku, przelać przez sitko do syfonu i napowietrzyć 2 nabojami. Syfon umieścić w kąpieli wodnej w temperaturze 75 stopni.

Sos z herbatą jaśminową
Napar z herbaty zielonej z jaśminem – 10 g
Demi glace – 75 ml
Masło – 5 g
Napar z herbaty zielonej z jaśminem podgrzać z demi glace, dodać zimne masło.

Pierogi z ciasta filo
Frytki z batatów – 60 g
Kolendra świeża – 5 g
Serek mascarpone – 60 g
Pasta curry – 8 g
Limonka – sok i skórka – 1 szt.
Masło – 15 g
Frytki z batatów usmażyć i zblendować z pozostałymi składnikami. Z ciasta filo wyciąć kwadrat o boku 10 cm, nałożyć część farszu, skleić masłem. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

Sposób podania:

Podsmażoną tortille pokroić w trójkąty na 8 kawałków. Podawać na ciepło z kolbą kukurydzy. Udekorować. Można podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem lub innym dressingiem.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację