Trio marchwi

Składniki

Marchewka Paryska w Kulkach

150 g

Marchewka tarta pakowana próżniowo

120 g

Puree z marchewki 100% warzyw

4 kulki

Mleko kokosowe

1 łyżka

Ziemniaki

2 szt.

Cebula

1/2 szt.

Mąka z cieciorki

120 g

Curry w proszku

1 łyżeczka

Garam masala

1 łyżeczka

Chili

szczypta

Olej rzepakowy

100 ml

Sól, pieprz

do smaku

Cukier trzcinowy

50 g

Ocet jabłkowy

80 ml

Woda

150 ml

Skórka otarta z pomarańczy

szczypta

Syrop brzoskwiniowy

60 ml

Liczba porcji

1 porcja

Czas przygotowania

40 minut

Składniki

Marchewka Paryska w Kulkach

150 g

Marchewka tarta pakowana próżniowo

120 g

Puree z marchewki 100% warzyw

4 kulki

Mleko kokosowe

1 łyżka

Ziemniaki

2 szt.

Cebula

1/2 szt.

Mąka z cieciorki

120 g

Curry w proszku

1 łyżeczka

Garam masala

1 łyżeczka

Chili

szczypta

Olej rzepakowy

100 ml

Sól, pieprz

do smaku

Cukier trzcinowy

50 g

Ocet jabłkowy

80 ml

Woda

150 ml

Skórka otarta z pomarańczy

szczypta

Syrop brzoskwiniowy

60 ml

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę: mieszamy cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, wodę, skórkę z pomarańczy i syrop brzoskwiniowy. Redukujemy do połowy objętości i studzimy.
Marchew w kulkach blanszujemy przez 2 minuty do uzyskania temperatury 70 st C wewnątrz produktu.
Do worka do pakowania próżniowego wsypujemy marchew w kulkach, dodajemy marynatę i pakujemy próżniowo. Odstawiamy na 1 godzinę.

Sprawdź technikę kompresowania »

Na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki i cebulę. Dodajemy marchew tartą, mąkę z cieciorki, chili, garam masala, żółte curry, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
Na rozgrzanej patelni smażymy placki. Odsączamy z tłuszczu.
Podgrzewamy puree z marchwi, dodajemy łyżkę mleka kokosowego. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sposób podania:

Na talerz wykładamy puree, układamy placki i skompresowaną marchewkę w syropie brzoskwiniowym. Dekorujemy według uznania.

Autorem receptury jest Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek.

Technika kulinarna: kompresowanie

Jak dodać produktom niezwykłego smaku i aromatu? Kompresowanie to potrafi! Sprawdź, czego potrzebujesz, aby wprowadzić tę technikę do swojej kuchni!

Techniki kulinarne: kompresowanie

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Marchewka Paryska w Kulkach

Marchewka tarta pakowana próżniowo

Puree z marchewki 100% warzyw

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację