Jajka po arabsku

Składniki

MIESZANKA WARZYWNA MARRAKECH

300 g

Edamame Service

50 g

Jajka

4 szt

Kmin rzymski

szczypta

Cynamon

szczypta

Szafran

szczypta (opcjonalnie)

Ocet winny

20 ml

Płatki chilli

wg uznania

Sól

do smaku

Jarmuż

50 g

Oliwa pomace

20 ml

Seler naciowy

120 g

Kolendra świeża

garść

Cebula dymka

garść

Orzechy włoskie łuskane

10 g

Liczba porcji

1 porcja

Czas przygotowania

20 minut

Składniki

MIESZANKA WARZYWNA MARRAKECH

300 g

Edamame Service

50 g

Jajka

4 szt

Kmin rzymski

szczypta

Cynamon

szczypta

Szafran

szczypta (opcjonalnie)

Ocet winny

20 ml

Płatki chilli

wg uznania

Sól

do smaku

Jarmuż

50 g

Oliwa pomace

20 ml

Seler naciowy

120 g

Kolendra świeża

garść

Cebula dymka

garść

Orzechy włoskie łuskane

10 g

Sposób przygotowania:

Mieszankę Warzywną Marrakech przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć pokrojony seler naciowy (liście pozostawić) oraz kmin, cynamon, szafran. Następnie zalać łyżką ciepłej wody wraz z octem winnym. Wymieszać wszystko i poczekać do momentu odparowania octu.

Dodać mieszankę Marrakech i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wbić 4 jajka w całości (tak jak w przypadku przygotowywania szakszuki) doprawić płatkami chili i solą. Włożyć na około 8 minut do pieca, do momentu uzyskania ulubionej konsystencji jajek.

W międzyczasie przygotować chipsy z jarmużu, popcorn z edamame.

Popcorn z edamame: wrzucić edamame do frytury lub pojemnika z duża ilością tłuszczu i wyjąć po zarumienieniu się ziaren oraz osuszyć na papierze, przyprawić solą i ulubionymi przyprawami, np.chili, kumin, wasabi.

Sposób podania:

Jarmuż i edamame, liście selera ułożyć na wierzchu całego dania. Na koniec przyozdobić świeżymi ziołami.

Autorem receptury jest Szef Kuchni Mariusz Jamroszczyk.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

EDAMAME SERVICE

MIESZANKA WARZYWNA MARRAKECH

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację