Dieta roślinna a sytość? Obawy związane z sytością posiłków roślinnych są częstym argumentem miłośników mięsa. Z pewnością również roślinna dieta powinna być na tyle odżywcza i dobrze skomponowana, by zapewniała sytość na dłuższy czas. Spraw, by Twoje potrawy roślinne takie były! Poniżej kilka zasad, które pomogą w komponowaniu sytych potraw dla każdego klienta na diecie roślinnej.
Dieta roślinna – posiłki stałe, zamiast płynnych
Zupy krem, czy smoothie, są mniej sycące od zup z tzw. „wkładką”. Rozdrobnione posiłki są dużo szybciej trawione i szybko przechodzą przez przewód pokarmowy. Dlatego, jeśli zależy nam stworzeniu potrawy zapewniającej uczucie sytości, warto zastosować składniki w stałej formie. A gdy chcemy podać zupę krem lub koktajl, stały dodatek – taki jak kasza, makaron, orzechy czy nasiona – będzie doskonałym elementem uzupełniającym.
Technika kulinarna: wędzenie
Wznieś swoją roślinną kuchnię na wyższy poziom – poznaj technikę wędzenia na ciepło i na zimno!
Techniki kulinarne: Wędzenie
Wybierz pełnoziarniste produkty zbożowe do dań roślinnych
Produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, który nie ulega procesom trawiennym, przez co zwiększa uczucie sytości po posiłku. Produkty pełnoziarniste są również źródłem węglowodanów złożonych, trawią się one zdecydowanie dłużej niż produkty oczyszczone z białej mąki, z których energia uwalnia się bardzo szybko i w bardzo szybkim czasie spada, powodując nawrót głodu i zmęczenie. Doskonałym wyborem będzie zatem mąka pełnoziarnista orkiszowa, żytnia, gryczana, owsiana, jaglana. Makarony z tych mąk oraz kasze i ryż pełnoziarnisty będą również dobrą alternatywą dla makaronów z białej mąki.
Komponuj dania stawiając warzywa na pierwszym miejscu
Warzywa mają wysoką wartość odżywczą i są zwykle stosunkowo niskokaloryczne. Dlatego zjedzenie dużej porcji warzyw łączy się z bezpiecznym zapełnieniem żołądka oraz spożyciem małej liczby kalorii. Warzywa są bogate w błonnik pokarmowy oraz w wodę, dlatego dodatkowo dobrze nawadniają i dają duże uczucie sytości w żołądku.
Pamiętaj o dobrych tłuszczach w daniach roślinnych
Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a oprócz tego zjedzony z węglowodanami wydłuża uwalnianie z nich energii, dlatego dodatek zdrowego tłuszczu zapewnia poczucie sytości. Wystarczy wykończyć zupę odrobiną oleju nierafinowanego, garścią nasion słonecznika lub pestek dyni, czy łyżką śmietany kokosowej. Pieczywo można posmarować masłem orzechowym lub oliwą extra vergine.
Białka w diecie roślinnej a uczucie sytości
Białko to jeden z elementów zwiększających sytość posiłku, dlatego warto pamiętać o dodawaniu go do sałatek, risotta czy potrawek. Idealnym dodatkiem białkowym są nasiona roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca czy groch. Oprócz dużej zawartości białka są bogate w błonnik. Z nasion roślin strączkowych można tworzyć również pasty, które zjedzone nawet w niewielkiej ilości zapewniają uczucie sytości. Sporo białka można znaleźć w orzechach, dlatego mogą one być świetną przekąską zapewniającą sytość na dłużej.
Z pewnością zwiększenie dań roślinnych w diecie to sposób na zdrowie i zapewnienie różnorodności posiłków. Kiedy udaje się sprawić, że dieta roślinna to sytość, wówczas zyskuje ona więcej zwolenników. Powodzenia!
Przeczytaj też o diecie roślinnej dla sportowców>>
Nie masz jeszcze konta? Dołącz do Akademii Greenology i sięgnij po wiedzę prosto od specjalistów!
Chcesz rozwinąć swoje kompetencje w gastronomii?
Korzystaj z dedykowanych materiałów i narzędzi dla profesjonalistów HoReCa.
Zarejestruj się