Do Twojej restauracji zagląda weganin czy wegetarianin? Na pewno wiesz, co im podać? Dowiedz się, jak duże różnice występują pomiędzy tymi dietami. Zdobądź wiedzę na temat potrzeb swoich klientów i przygotuj dla nich najlepszą ofertę!
Współczesny świat kulinarny to przestrzeń, w której różnorodność smaków i preferencji odgrywa kluczową rolę. Dla szefów kuchni i kucharzy, zrozumienie potrzeb swoich klientów staje się priorytetem. Jednym z dynamicznie rosnących trendów żywieniowych są diety roślinne: wegańska i wegetariańska. Poznanie głównych różnic między nimi to nie tylko okazja do zaspokojenia oczekiwań klientów, ale także możliwość wzbogacenia swojej wiedzy kulinarnej. W tym artykule przyjrzymy się fundamentalnym założeniem obu diet oraz pokażemy, jak łatwo i szybko można stworzyć jedno danie w dwóch wersjach – wegańskiej i wegetariańskiej.
Dieta wegetariańska – podstawowe założenia
Dieta wegetariańska wyklucza spożycie mięsa, zarówno czerwonego, jak i drobiowego. Nie jedzą również ryb i owoców morza. Wegetarianie mogą jednak spożywać produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, mleko i jego przetwory. To podejście do żywienia oferuje szeroką gamę składników, które można wykorzystać w kuchni, zapewniając równocześnie odpowiednie źródła białka i witamin.
Chcesz wiedzieć więcej na temat diety wegetariańskiej?
Dieta wegańska – podstawowe założenia
Dieta wegańska idzie krok dalej, wykluczając wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, z jajami, mlekiem i jego przetworami włącznie. Wegańskie podejście do żywienia opiera się na roślinnych źródłach białka, takich jak rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, dodatkowo uzupełnia się witaminy i minerały poprzez odpowiedni dobór suplementacji.
Dowiedz się więcej na temat diety wegańskiej »
Różnice między dietą wegańską a dietą wegetariańską
Główną różnicą między tymi dietami jest wykluczenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie wegańskiej. To wpływa na mniejszą dostępność składników oraz wymusza kreatywne rozwiązania kulinarne. Wegetarianie mają więcej elastyczności w zakresie źródeł białka i witamin, ale wymagają równie troskliwego podejścia do komponowania posiłków co weganie.
Tabela produktów wegańskich i wegetariańskich
Grupa Produktów | Wegańskie | Wegetariańskie |
Mięso | Nie | Nie |
Ryby | Nie | Nie |
Jaja | Nie | Tak |
Produkty Mleczne | Nie | Tak |
Miód | Nie | Zazwyczaj tak |
Tofu | Tak | Tak |
Seitan | Tak | Tak |
Roślinne Mleka | Tak (sojowe, migdałowe, kokosowe, itp.) | Czasem jako zamiennik mleka krowiego |
Orzechy | Tak (wszystkie rodzaje) | Tak (wszystkie rodzaje) |
Nasiona | Tak (np. słonecznik, dynia, len) | Tak (np. słonecznik, dynia, len) |
Strączkowe | Tak (fasola, soczewica, ciecierzyca) | Tak (fasola, soczewica, ciecierzyca) |
Warzywa | Tak (wszystkie rodzaje) | Tak (wszystkie rodzaje) |
Owoce | Tak (wszystkie rodzaje) | Tak (wszystkie rodzaje) |
Grzyby | Tak (wszystkie rodzaje) | Tak (wszystkie rodzaje) |
Algi | Tak (nori, spirulina) | Tak (nori, spirulina) |
Nabiał roślinny | Tak (np. jogurty sojowe) | Tak (jogurty roślinne) |
Ryż | Tak (wszystkie rodzaje) | Tak (wszystkie rodzaje) |
Syropy Roślinne | Tak (np. klonowy, z agawy) | Tak (np. klonowy, z agawy) |
Żelatyna | Nie | Nie |
Agar | Tak (roślinny żelujący środek) | Tak (roślinny żelujący środek) |
Kazeina (białko mleka) | Nie | Tak |
Barwnik Sepia | Nie | Nie |
Jeden przepis – dwie wersje
Zastanawiasz się, jak stworzyć wersję wegańską i wegetariańską tego samego dania? W kuchni roślinnej nie ma rzeczy niemożliwych – zobacz przykład.
Linguine Alfredo: wersja wegetariańska
Składniki:
makaron linguine 200 g
śmietana 30% 200 g
starty parmezan 50 g
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania:
Makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź.
W rondlu rozgrzej masło i podsmaż pokrojony czosnek aż uwolni swój aromat.
Dodaj śmietanę i starty parmezan, mieszaj aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast, posypany dodatkowym startym parmezanem i świeżą natką pietruszki.
Linguine Alfredo: wersja wegańska
Składniki:
makaron linguine 200 g
orzechy nerkowca, namoczone 180 g
płatki drożdżowe 10 g
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź.
W blenderze umieść orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu (ok. 1/4 szklanki) i blenduj, aż powstanie gładki sos.
Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast, posypany płatkami drożdżowymi lub wegańskim serem i świeżą natką pietruszki.