Choć dieta oparta o niskie IG powstała przede wszystkim z myślą o poprawie zdrowia osób z cukrzycą i insulinoopornością, to stała się również popularnym rozwiązaniem wśród tych, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Poprawia zdrowie, wygląd i samopoczucie – jest więc często wybierana przez klientów cateringów dietetycznych. Dowiedz się, na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym!
Dieta niskie IG – dla kogo?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym powinna być stosowana w przede wszystkim w zaburzeniach metabolicznych. Objawiają się one nieuregulowanym poziomem glukozy we krwi i insulinoopornością. Dlatego dieta niskie IG doskonale sprawdza się u osób chorujących na cukrzycę typu 2, otyłość, a także chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.
Na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
IG to wskaźnik określający, w jakim stopniu spożycie danego produktu zawierającego węglowodany wpłynie na wzrost poziomu glukozy we krwi. Im wyższy wskaźnik, tym dany produkt w większym stopniu podniesie glikemię.
Rozróżniamy produkty o:
- Niskim indeksie glikemicznym 0-35
- Średnim indeksie glikemicznym 36-50
- Wysokim indeksie glikemicznym >50
Stosowanie tej diety ma korzystny wpływ na ustabilizowanie poziomów glikemii, zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny, zmniejszenie zmęczenia, większą energię, a co za tym idzie – wpływa na poprawę samopoczucia.
Dieta niskie IG – produkty dozwolone
Produkty dozwolone na tej diecie to produkty o niskich indeksach glikemicznych. Są to przede wszystkim świeże warzywa, niektóre owoce, produkty pełnoziarniste, a także żywność niezawierająca węglowodanów – nabiał, mięso, tłuszcze.
Uwaga: ważny jest tu również sposób przygotowywania potraw.
Jeżeli produkt zawiera węglowodany, możemy obniżyć jego indeks glikemiczny przez zastosowanie kilku trików kulinarnych:
- Przy gotowaniu warzyw, makaronów, ryżu, kaszy pamiętajmy, aby produkty były przygotowane al dente (lekko niedogotowane, w każdym razie nie mogą być rozgotowane). Im bardziej rozgotowany produkt, tym indeks glikemiczny jest wyższy. Dlatego zwróćmy uwagę na konsystencję potrawy.
- Można spowolnić wchłanianie węglowodanów we krwi i obniżyć IG całej potrawy dodając do niej zdrowe tłuszcze – nierafinowane oleje, orzechy, nasiona oraz dobre źródło białka np. w formie nasion roślin strączkowych.
- Przygotowane potrawy schłodzone i na nowo ogrzane wykazują niższy IG niż potrawy spożywane zaraz po przygotowaniu. Dlatego forma cateringu dietetycznego jest świetnym rozwiązaniem przy tej diecie.
Dieta oparta o niskie IG – produkty niedozwolone
- produkty zbożowe o wysokim indeksie glikemicznym
- syrop glukozowo fruktozowy
- cukier
- skrobia modyfikowana
- mleko krowie
- tłuszcze trans
- żywność rozgotowana
- produkty wysokoprzetworzone
- dania typu fast food
- źródła tłuszczów trans
Zawartość talerza – jak bilansować dania w diecie o niskim indeksie glikemicznym
- WĘGLOWODANY 45-50%
- BIAŁKA 15-20%
- TŁUSZCZE 30-35%