
Pizza z konserwowanymi warzywami
Liczba porcji
1 porcja
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Pizza:
Buraczki czerwone w plastrach pakowane próżniowo
100 g
Kurki w zalewie
70 g
Szparagi białe
4 szt.
Kukurydza złocista pakowana próżniowo
70 g
Ciasto na pizzę:
Maka pszenna 00
250 g
drożdże świeże
25 g
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Ciepła woda
150 ml
Sól
1 łyżeczka
Cukier
1 łyżeczka
Sos z grillowanych warzyw:
Czerwona cebula grillowana Service+
150 g
Mieszanka warzyw grillowanych Andaluzja Service+
150 g
Passata z pomidorów
200 g
Oliwa
30 ml
Czosnek
4 ząbki
Świeża bazylia
szczypta
Oregano
szczypta
Sól, pieprz
do smaku
Cukier lub miód
2 łyżki
Do dekoracji:
Ser roślinny
100 g
Rukola
według uznania
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę
Przygotowujemy zaczyn: drożdże w temperaturze pokojowej kruszymy i mieszamy z wodą o temperaturze 30 st C, dodajemy mąkę z odrobiną cukru, mieszamy ponownie, przykrywamy i odstawiamy do potrojenia objętości.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, przygotowany wcześniej aktywny zaczyn i oliwę.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto odstawiamy do garowania w ciepłe miejsce na 15 minut.
Sos z grillowanych warzyw
Czosnek siekamy, podsmażamy
na oliwie z czerwoną cebulą, dodajemy mieszankę grillowanych warzyw Andaluzja oraz passatę.
Gotujemy przez 10-15 minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Blendujemy na gładki sos.
Przygotowanie pizzy
Z wygarowanej porcji ciasta wykręcamy placek na pizzę. Smarujemy sosem z grillowanych warzyw, dodajemy warzywa konserwowe, kurki i posypujemy serem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st C na 10-12 minut.
Sposób podania:
Pizzę kroimy na kawałki i dekorujemy rukolą.
Autorem receptury jest Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację