Pizza z konserwowanymi warzywami

Składniki

Pizza:

100 g

Buraczki czerwone w plastrach pakowane próżniowo

70 g

Kurki w zalewie

4 szt.

Szparagi białe

70 g

Kukurydza złocista pakowana próżniowo

Ciasto na pizzę:

250 g

Maka pszenna 00

25 g

drożdże świeże

1 łyżka

Oliwa z oliwek

150 ml

Ciepła woda

1 łyżeczka

Sól

1 łyżeczka

Cukier

Sos z grillowanych warzyw:

150 g

Czerwona cebula grillowana Service+

150 g

Mieszanka warzyw grillowanych Andaluzja Service+

200 g

Passata z pomidorów

30 ml

Oliwa

4 ząbki

Czosnek

szczypta

Świeża bazylia

szczypta

Oregano

do smaku

Sól, pieprz

2 łyżki

Cukier lub miód

Do dekoracji:

100 g

Ser roślinny

według uznania

Rukola

Liczba porcji

1 porcja

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Pizza:

100 g

Buraczki czerwone w plastrach pakowane próżniowo

70 g

Kurki w zalewie

4 szt.

Szparagi białe

70 g

Kukurydza złocista pakowana próżniowo

Ciasto na pizzę:

250 g

Maka pszenna 00

25 g

drożdże świeże

1 łyżka

Oliwa z oliwek

150 ml

Ciepła woda

1 łyżeczka

Sól

1 łyżeczka

Cukier

Sos z grillowanych warzyw:

150 g

Czerwona cebula grillowana Service+

150 g

Mieszanka warzyw grillowanych Andaluzja Service+

200 g

Passata z pomidorów

30 ml

Oliwa

4 ząbki

Czosnek

szczypta

Świeża bazylia

szczypta

Oregano

do smaku

Sól, pieprz

2 łyżki

Cukier lub miód

Do dekoracji:

100 g

Ser roślinny

według uznania

Rukola

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę

Przygotowujemy zaczyn: drożdże w temperaturze pokojowej kruszymy i mieszamy z wodą o temperaturze 30 st C, dodajemy mąkę z odrobiną cukru, mieszamy ponownie, przykrywamy i odstawiamy do potrojenia objętości.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, przygotowany wcześniej aktywny zaczyn i oliwę.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto odstawiamy do garowania w ciepłe miejsce na 15 minut.

Sos z grillowanych warzyw

Czosnek siekamy, podsmażamy
na oliwie z czerwoną cebulą, dodajemy mieszankę grillowanych warzyw Andaluzja oraz passatę.
Gotujemy przez 10-15 minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Blendujemy na gładki sos.

Przygotowanie pizzy

Z wygarowanej porcji ciasta wykręcamy placek na pizzę. Smarujemy sosem z grillowanych warzyw, dodajemy warzywa konserwowe, kurki i posypujemy serem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st C na 10-12 minut.

Sposób podania:

Pizzę kroimy na kawałki i dekorujemy rukolą.

Autorem receptury jest Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek.

Technika kulinarna: roślinna pizza

Pizza z roślinnych surowców zachwyci Twoich gości! Sprawdź, jak zrobić to naprawdę dobrze i kreatywnie!

Techniki kulinarne: roślinna pizza

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Kurki w zalewie

Czerwona cebula grillowana Service+

Szparagi białe

Kukurydza złocista pakowana próżniowo

Mieszanka warzyw grillowanych Andaluzja Service+

BURACZKI CZERWONE W PLASTRACH PAKOWANE PRÓŻNIOWO

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację