Pizza z konserwowanymi warzywami
Liczba porcji
1 porcja
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Pizza:
100 g
Buraczki czerwone w plastrach pakowane próżniowo
70 g
Kurki w zalewie
4 szt.
Szparagi białe
70 g
Kukurydza złocista pakowana próżniowo
Ciasto na pizzę:
250 g
Maka pszenna 00
25 g
drożdże świeże
1 łyżka
Oliwa z oliwek
150 ml
Ciepła woda
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cukier
Sos z grillowanych warzyw:
150 g
Czerwona cebula grillowana Service+
150 g
Mieszanka warzyw grillowanych Andaluzja Service+
200 g
Passata z pomidorów
30 ml
Oliwa
4 ząbki
Czosnek
szczypta
Świeża bazylia
szczypta
Oregano
do smaku
Sól, pieprz
2 łyżki
Cukier lub miód
Do dekoracji:
100 g
Ser roślinny
według uznania
Rukola
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę
Przygotowujemy zaczyn: drożdże w temperaturze pokojowej kruszymy i mieszamy z wodą o temperaturze 30 st C, dodajemy mąkę z odrobiną cukru, mieszamy ponownie, przykrywamy i odstawiamy do potrojenia objętości.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, przygotowany wcześniej aktywny zaczyn i oliwę.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto odstawiamy do garowania w ciepłe miejsce na 15 minut.
Sos z grillowanych warzyw
Czosnek siekamy, podsmażamy
na oliwie z czerwoną cebulą, dodajemy mieszankę grillowanych warzyw Andaluzja oraz passatę.
Gotujemy przez 10-15 minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Blendujemy na gładki sos.
Przygotowanie pizzy
Z wygarowanej porcji ciasta wykręcamy placek na pizzę. Smarujemy sosem z grillowanych warzyw, dodajemy warzywa konserwowe, kurki i posypujemy serem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st C na 10-12 minut.
Sposób podania:
Pizzę kroimy na kawałki i dekorujemy rukolą.
Autorem receptury jest Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek.
Technika kulinarna: roślinna pizza
Pizza z roślinnych surowców zachwyci Twoich gości! Sprawdź, jak zrobić to naprawdę dobrze i kreatywnie!
Techniki kulinarne: roślinna pizza
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Aplikacja B!Master
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Aplikacja B!Master to:
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację