Pizza z konserwowanymi warzywami

Składniki

Pizza:

Buraczki czerwone w plastrach pakowane próżniowo

100 g

Kurki w zalewie

70 g

Szparagi białe

4 szt.

Kukurydza złocista pakowana próżniowo

70 g

Ciasto na pizzę:

Maka pszenna 00

250 g

drożdże świeże

25 g

Oliwa z oliwek

1 łyżka

Ciepła woda

150 ml

Sól

1 łyżeczka

Cukier

1 łyżeczka

Sos z grillowanych warzyw:

Czerwona cebula grillowana Service+

150 g

Mieszanka warzyw grillowanych Andaluzja Service+

150 g

Passata z pomidorów

200 g

Oliwa

30 ml

Czosnek

4 ząbki

Świeża bazylia

szczypta

Oregano

szczypta

Sól, pieprz

do smaku

Cukier lub miód

2 łyżki

Do dekoracji:

Ser roślinny

100 g

Rukola

według uznania

Liczba porcji

1 porcja

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Pizza:

Buraczki czerwone w plastrach pakowane próżniowo

100 g

Kurki w zalewie

70 g

Szparagi białe

4 szt.

Kukurydza złocista pakowana próżniowo

70 g

Ciasto na pizzę:

Maka pszenna 00

250 g

drożdże świeże

25 g

Oliwa z oliwek

1 łyżka

Ciepła woda

150 ml

Sól

1 łyżeczka

Cukier

1 łyżeczka

Sos z grillowanych warzyw:

Czerwona cebula grillowana Service+

150 g

Mieszanka warzyw grillowanych Andaluzja Service+

150 g

Passata z pomidorów

200 g

Oliwa

30 ml

Czosnek

4 ząbki

Świeża bazylia

szczypta

Oregano

szczypta

Sól, pieprz

do smaku

Cukier lub miód

2 łyżki

Do dekoracji:

Ser roślinny

100 g

Rukola

według uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę

Przygotowujemy zaczyn: drożdże w temperaturze pokojowej kruszymy i mieszamy z wodą o temperaturze 30 st C, dodajemy mąkę z odrobiną cukru, mieszamy ponownie, przykrywamy i odstawiamy do potrojenia objętości.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, przygotowany wcześniej aktywny zaczyn i oliwę.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto odstawiamy do garowania w ciepłe miejsce na 15 minut.

Sos z grillowanych warzyw

Czosnek siekamy, podsmażamy
na oliwie z czerwoną cebulą, dodajemy mieszankę grillowanych warzyw Andaluzja oraz passatę.
Gotujemy przez 10-15 minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Blendujemy na gładki sos.

Przygotowanie pizzy

Z wygarowanej porcji ciasta wykręcamy placek na pizzę. Smarujemy sosem z grillowanych warzyw, dodajemy warzywa konserwowe, kurki i posypujemy serem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st C na 10-12 minut.

Sposób podania:

Pizzę kroimy na kawałki i dekorujemy rukolą.

Autorem receptury jest Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Kurki w zalewie

Czerwona cebula grillowana Service+

Szparagi białe

Kukurydza złocista pakowana próżniowo

Mieszanka warzyw grillowanych Andaluzja Service+

BURACZKI CZERWONE W PLASTRACH PAKOWANE PRÓŻNIOWO

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację