Roladki z grillowanego bakłażana, konfitowanych pomidorów, tofu i rukoli na risotto z zielonymi warzywami

Składniki

Bakłażany grillowane Service+

3 plastry

Risotto klasyczne

150 g

Tofu wędzone

1 szt.

Oliwa z oliwek

350 ml

Pomidory pelati

1 kg

Świeża bazylia

2 gałązki

Rukola

50 g

Czosnek

2 główki

Liczba porcji

1 porcja

Czas przygotowania

4 godziny

Składniki

Bakłażany grillowane Service+

3 plastry

Risotto klasyczne

150 g

Tofu wędzone

1 szt.

Oliwa z oliwek

350 ml

Pomidory pelati

1 kg

Świeża bazylia

2 gałązki

Rukola

50 g

Czosnek

2 główki

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy konfitowane pomidory: do naczynia GN wykładamy połówki pomidorów z gałązkami, główki czosnku przekrojone na pół, oprószamy solą i pieprzem.
Dodajemy gałązki bazylii i zalewamy całość oliwą z oliwek. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 75 st C na 4 godziny.

Po 4 godzinach wyjmujemy pomidory i przygotowujemy roladki z bakłażana.
Tofu kroimy w paski. W ten sam sposób kroimy pomidory.
Plastry grillowanego bakłażana wykładamy na desce, polewamy oliwą z konfitowanych pomidorów, układamy pokrojone tofu, konfitowane pomidory, rukolę i zawijamy.
Przygotowujemy risotto według wybranej receptury.

Sposób podania:

Wykładamy risotto, a na nim układamy roladki z konfitowanymi pomidorami. Dekorujemy według uznania.

Autorem receptury jest Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Bakłażany grillowane Service+

Techniki kulinarne: konfitowanie

Jak skoncentrować smak produktu, dodając mu jednocześnie delikatności? Konfitowanie to prosta, ale niezwykła technika, którą warto stosować w kuchni roślinnej.

W tym kursie dowiesz się wszystkiego o technice konfitowania.

Przejdź do kursu