Roladki z grillowanego bakłażana, konfitowanych pomidorów, tofu i rukoli na risotto z zielonymi warzywami
Liczba porcji
1 porcja
Czas przygotowania
4 godziny
Składniki
Bakłażany grillowane Service+
3 plastry
Risotto klasyczne
150 g
Tofu wędzone
1 szt.
Oliwa z oliwek
350 ml
Pomidory pelati
1 kg
Świeża bazylia
2 gałązki
Rukola
50 g
Czosnek
2 główki
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy konfitowane pomidory: do naczynia GN wykładamy połówki pomidorów z gałązkami, główki czosnku przekrojone na pół, oprószamy solą i pieprzem.
Dodajemy gałązki bazylii i zalewamy całość oliwą z oliwek. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 75 st C na 4 godziny.
Po 4 godzinach wyjmujemy pomidory i przygotowujemy roladki z bakłażana.
Tofu kroimy w paski. W ten sam sposób kroimy pomidory.
Plastry grillowanego bakłażana wykładamy na desce, polewamy oliwą z konfitowanych pomidorów, układamy pokrojone tofu, konfitowane pomidory, rukolę i zawijamy.
Przygotowujemy risotto według wybranej receptury.
Sposób podania:
Wykładamy risotto, a na nim układamy roladki z konfitowanymi pomidorami. Dekorujemy według uznania.
Autorem receptury jest Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek.
PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:
PODOBNE RECEPTURY:
ZOBACZ TEŻ POZOSTAŁE RECEPTURY:
Techniki kulinarne: konfitowanie
Jak skoncentrować smak produktu, dodając mu jednocześnie delikatności? Konfitowanie to prosta, ale niezwykła technika, którą warto stosować w kuchni roślinnej.
W tym kursie dowiesz się wszystkiego o technice konfitowania.
Przejdź do kursu