Innowacje w opakowaniach: jak dbać o środowisko i estetykę dostaw?
Oferujesz dania na wynos? Twoja restauracja poszerzyła ofertę o dania garmażeryjne? Choć liczy się wnętrze, to opakowanie zgodne z aktualnymi trendami jest równie istotne!
więcej
Oferujesz dania na wynos? Twoja restauracja poszerzyła ofertę o dania garmażeryjne? Choć liczy się wnętrze, to opakowanie zgodne z aktualnymi trendami jest równie istotne!
więcej
W dobie mediów społecznościowych plating i prezentacja potraw mają jeszcze większe znaczenie niż kiedykolwiek wcześniej. Dlaczego warto skorzystać z bezpłatnego kursu “Plating roślinny” w Akademii Greenology? Przeczytaj krótkie wprowadzenie i dołącz do kursu już dziś!
więcej
Gastronomia ma istotny wpływ na środowisko naturalne. Dlatego coraz więcej szefów kuchni i managerów restauracji zaczyna zwracać uwagę na ekologiczne aspekty swojej działalności, w tym również na sposób pozyskiwania warzyw od dostawców.
więcej
Jak przyciągnąć nowych, ale też budować lojalność obecnych klientów restauracji? Odpowiedzią jest dobrze prowadzony marketing restauracji, który jest współodpowiedzialny za kształtowanie wizerunku marki.
więcej
Coraz większa świadomość zdrowego odżywiania sprawia, że warzywa stają się kluczowym elementem menu restauracji. Jak specjaliści HoReCa mogą efektywnie wykorzystać rosnącą rolę warzyw w menu restauracji?
więcej
Chcesz, aby Twoja restauracja naprawdę sprzedawała? Poznaj jedną z najbardziej wpływowych grup pokoleniowych, która kształtuje obecne i przyszłe trendy kulinarne: Gen-Z, czyli pokolenie “Z”. Lektura obowiązkowa dla właścicieli i menedżerów HoReCa!
więcej
Czy wzrost płacy minimalnej będzie mieć wpływ na kondycję gastronomii? Co powinien zrobić restaurator, aby utrzymać płynność swojego biznesu, pomimo rosnących kosztów zatrudnienia?
więcej
Co z plastikowymi opakowaniami czy przykrywkami do kawy? Jakie opłaty przenieść na klientów, a jakie poniosą restauratorzy? Czy warto wprowadzić opakowania wielokrotnego użytku?
więcej
Wsparcie z KPO dla branży gastronomicznej: kto może zyskać na funduszach z Unii Europejskiej?
więcej
Czy wiesz, jak poważne skutki może być brak systemu informowania gości na temat alergenów występujących w pozycjach z menu? Mimo istniejących regulacji, część właścicieli restauracji nadal bagatelizuje temat alergenów.
więcej
Dowiedz się wszystkiego o systemie Nutri-Score.
więcej
Food Defense, czyli w dosłownym tłumaczeniu „obrona żywności”, to termin, który pojawił się w Stanach Zjednoczonych po zamachach na World Trade Center i dotyczy ochrony konsumentów przed atakiem terrorystycznym
więcej
Poznaj kluczowe kryteria wyboru partnera biznesowego w obszarze dostaw warzyw.
więcej
Szefowie kuchni odgrywają kluczową rolę w budowaniu marki restauracji. Czy personal branding szefa kuchni może rzeczywiście wpłynąć na sukces restauracji?
więcej
Odkryj przewodnik po sztuce komponowania menu sezonowego dla wszystkich szefów kuchni i kucharzy poszukujących inspiracji.
więcej
W świecie kulinarnym, dobrze wyszkolony zespół to podstawa sukcesu. Jak podejść do szkolenia zespołu, aby każdy talerz był niepowtarzalnym dziełem sztuki kulinarnej?
więcej
Boisz się, że sztuczna inteligencja zabierze Ci pracę w gastro? A może odwrotnie: daj AI pracę w gastronomii i optymalizuj procesy w restauracji!
więcej
Gotowanie na żywo może być prawdziwym widowiskiem – dowiedz się, jak to zrobić!
więcej
Jak dobierać wino do posiłku? Naucz się podstaw wine pairingu!
więcej
Chcesz zaskoczyć swoich gości finezją i elegancją? Niech Twoje menu zabierze ich w niezapomnianą podróż przez smaki, tekstury, a nawet epoki!
więcej
Zrozumienie podstawowych zasad food pairingu może pomóc szefom kuchni tworzyć kreatywne i wyjątkowe doświadczenia kulinarne, które zachwycą gości.
więcej
Do Twojej restauracji zagląda weganin czy wegetarianin? Na pewno wiesz, co im podać? Dowiedz się, jak duże różnice występują pomiędzy tymi dietami.
więcej
Zarówno usługa gastronomiczna jak i cateringowa, ale i dostawy ostatecznie polegają na dostarczaniu gotowych posiłków do klienta. Różnią się jednak między sobą sposobem i techniką dostarczania dania, co przekłada się na stawki VAT, jakie obowiązują w każdym z tych rodzajów usługi.
więcej
Goście restauracji coraz częściej przywiązują dużą wagę do kwestii związanych ze zdrowiem, bezpieczeństwem, etyką, a także uwzględniają tradycyjne czynniki takie jak cena, smak i wygoda. W związku z tym wielu właścicieli restauracji szuka potwierdzenia przestrzegania wysokich standardów bezpieczeństwa żywności przez niezależne organizacje. Czym jest ISO? Dlaczego warto je wdrożyć do restauracji? Jakie są korzyści? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi poniżej.
więcej
Zaciągnięte kredyty, wysokie raty, niezapłacone faktury i stale rosnące koszty. Długi pozostawione same sobie mogą bardzo szybko doprowadzić do bankructwa restauracji i ciągnąć się za jej właścicielami jeszcze przez długi czas. Dlatego też lepiej działać od razu i już na starcie rozwiązywać problem.
więcej
Woda jest kluczowym elementem zapewniającym bezpieczeństwo żywności. Na co dzień, woda używana jest w restauracji do tworzenia dań i przygotowywania napojów, ale również do wykonywania różnych czynności związanych z utrzymaniem czystości oraz zachowaniem higieny rąk. Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzą na temat badań wody, koniecznie zapoznaj się z tym tekstem.
więcej
Marża to pojęcie występujące w każdym biznesie. To ona decyduje bezpośrednio o wysokości sprzedaży, a co za tym idzie, wysokości zysku (lub straty). W tym artykule dowiesz się jak obliczyć marżę na daniu, jaką powinna mieć wartość oraz jak podnieść marżowość dania. W prowadzonym biznesie przyda się również znajomość zasady 20/80 oraz relacji łączących food cost i marżę.
więcej
Starasz się o pozwolenie na sprzedaż piwa lub mocniejszego alkoholu? Ciekawi Cię, jak długo trwa ten proces w 2023 r.? Kiedy wygasa? Kiedy urząd może cofnąć zezwolenie? A może potrzebujesz pozwolenia na sprzedaż alkoholu na imprezy lub na sprzedaż jednorazową? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
więcej
Chcesz zapanować nad powtarzalnością serwowanych dań, szybko szkolić nowych pracowników i mieć pod kontrolą koszty zatowarowania? Potrzebujesz receptur standardowych, które ułatwią pracę wszystkim – szefom kuchni, kucharzom i menedżerom.
więcej
Na czym polega system kaucyjny? Kiedy wejdzie w życie? Kogo dotyczy? Przedstawiamy najważniejsze informacje, o których należy wiedzieć prowadząc lokal gastronomiczny.
więcej
Podatek cukrowy obowiązuje w Polsce od stycznia 2021 roku i od samego początku funkcjonowania wpłynął na wzrost cen niektórych produktów na półkach sklepowych. Czy zmienia się w 2023 r.?
więcej
System wentylacji w restauracji musi spełniać szereg wymagań, aby zapewnić zdrowe, komfortowe i higieniczne środowisko pracy. Jakie wymagania należy spełnić? Na co zwrócić uwagę?
więcej
Czy zerowa stawka VAT pozostanie z nami do końca 2023 roku? Jaki wpływ ma zerowy VAT na gastronomię? Chcesz wiedzieć? Przeczytaj nasz artykuł.
więcej
Jak obniżyć food cost? Sprawdzone sprawdzone metody.
więcej
Chcesz sprzedawać żywność poza restauracją? A może już to robisz i zastanawiasz się, czy wszystko przebiega prawidłowo? Przeczytaj, aby ustrzec się przed najczęstszymi błędami popełnianymi przez właścicieli restauracji.
więcej
Na etapie wyboru placówki wychowania przedszkolnego rodzice zwracają szczególną uwagę, kto będzie przygotowywał posiłki dla ich dzieci w przedszkolu. Chcą wiedzieć, czy będzie to firma cateringowa, czy może przedszkole posiada własną kuchnię.
więcej
Chcesz prowadzić usługi cateringowe? Przygotuj się odpowiednio pod względem bezpieczeństwa żywności.
więcej
Jakie są wymagania odnośnie wyżywienia zbiorowego w jednostkach oświaty. O czym należy pamiętać? Przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych informacji.
więcej
Dowiedz się, jakie czynniki wpływają na decyzje zakupowe najmłodszych gości restauracji
więcej
Zastanawiasz się nad tym, jakie narzędzia marketingowe podniosą sprzedaż w Twojej restauracji? Postaw na programy lojalnościowe, doceń swoich klientów i ciesz się z coraz większego ruchu.
więcej
Jak poradzić sobie z inflacją w gastronomii?
więcej
Wysoka inflacja i rosnące ceny sprawiają, że zastanawiasz się, jak obniżyć koszty, aby zachować płynność finansową?
więcej
Poznaj 7 kroków, dzięki którym wybierzesz i przystosujesz lokal pod działalność gastronomiczną.
więcej
Od kiedy integracja terminali z kasami będzie obowiązkowa? I co to oznacza dla restauratora?
więcej
Wystarczy kilka prostych nawyków, aby zatrzymać problem marnowania żywności.
więcej
Dowiedz się, jak zacząć i na co zwrócić szczególną uwagę, aby mieć wszystko pod kontrolą!
więcej
Używana przyczepa w stylu lat osiemdziesiątych, a może elegancka, zupełnie nowa ciężarówka z zapleczem kulinarnym?
więcej
Zadbaj o pyszne i chrupiące przekąski - podpowiadamy, co w tym sezonie smakuje najlepiej!
więcej
Przeczytaj, sprawdź i wdróż w swojej restauracji segregację bioodpadów!
więcej
Sprawdź, jak skomponować apetyczne i pełne smaku burgery w wersji mięsnej i roślinnej, aby stały się popularnymi pozycjami w karcie Twojej restauracji.
więcej
Czym powinien dysponować przedsiębiorca, aby sprostać wymaganiom Nowego Ładu?
więcej
W ramach tarczy antyinflacyjnej 2.0., w odpowiedzi na rosnące ceny produktów i usług, rząd od 1 lutego 2022 roku obniżył stawkę VAT na niektóre produkty do poziomu 0%.
więcej
Zastanawiasz się czy jest Ci potrzebna ocena ryzyka zawodowego w gastronomii? Przeczytaj koniecznie!
więcej
Przeczytaj, a dowiesz, co musisz przygotować na start swojego biznesu.
więcej
Przeczytaj, a dowiesz się, jakie wyposażenie kawiarni musisz przygotować na start.
więcej
Lato oraz początek jesieni to idealny czas na zwiększenie obrotów poprzez sprzedaż w ogródkach restauracyjnych.
więcej
Dowiedz się, dlaczego warto postawić na roślinną kuchnię i jak robić to dobrze!
więcej
Przypominamy również obowiązujące wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego.
więcej
Co nam grozi za brak legalnego źródła muzyki? Czy za każdą muzykę musimy płacić? Sprawdź nasze rady.
więcej
Podpowiadamy, jakie formalności wziąć pod uwagę przy zamknięciu lokalu gastronomicznego.
więcej
28 kwietnia br. ogłoszono stopniowe odmrażanie gastronomii – na czym będzie polegać i kiedy będziemy mogli gościć klientów w restauracjach?
więcej
Dowiedz się, co możesz zrobić, aby ograniczyć marnowanie żywności w restauracji!
więcej
Jakie strefy działalności warto uporządkować lub poddać ponownej kontroli?
więcej
Sprawdź, jak zachować przy tym niski wskaźnik FC oraz wysoką rentowność!
więcej
Jak przygotować się do współpracy ze sklepami? Przeczytaj nasze podpowiedzi.
więcej
Jakie informacje o produkcie należy umieszczać w opisie? Sprawdź!
więcej
Przedstawiamy najczęściej fałszowane produkty i podpowiadamy, w jaki sposób uniknąć bycia ofiarą oszustwa żywnościowego.
więcej
Przeczytaj nasze rady, które pomogą Ci uporać się z uzyskaniem koncesji na sprzedaż alkoholu.
więcej
Zgodnie z tym rozporządzeniem dane osobowe mają podlegać większej kontroli.
więcej
Dowiedz się, co może się zmienić w Twojej restauracji.
więcej
Przeczytaj, co zrobić, aby każdy gość czuł się w Twojej restauracji dobrze.
więcej
Goszczenie zwierząt w lokalu gastronomicznym jest trendem, który w najbliższym czasie będzie nabierał na znaczeniu.
więcej
Zastanawiasz się, czy wprowadzenie menu śniadaniowego to właściwa strategia dla Twojego lokalu?
więcej
Czy wiesz, jak prawidłowo wybrać eko lub bio produkt?
więcej
Skargi? Reklamacje? Zdarzają się nawet w najlepszych restauracjach.
więcej
Prowadzisz własny biznes gastronomiczny i zastanawiasz się, jaka będzie najlepsza forma zatrudnienia nowych pracowników?
więcej
Kusi Cię trend eko? Przeczytaj, co możesz zrobić, aby Twoja restauracja była przyjazna środowisku. Dowiedz się też, czy kosztowne zmiany mogą wpłynąć na wzrost sprzedaży w lokalu.
więcej
Wynagrodzenie i stabilizacja nie są już najważniejszym czynnikiem wyboru miejsca pracy. Liczy się integracja i atmosfera w zespole.
więcej
Marzy Ci się własny biznes gastronomiczny? Często plany zderzone z rzeczywistością przestają być możliwe do wykonania.
więcej
Chcesz wiedzieć, na jaką pomoc możesz liczyć w ramach Antykryzysowej Tarczy Branżowej dla gastronomii?
więcej
Zastanawiasz się nad otwarciem cateringu dietetycznego? Podpowiadamy, jak otworzyć i prowadzić go z sukcesem.
więcej
Czy odpowiednia struktura i ustalone zasady współpracy w restauracji to konieczność? Zobacz, jak może wyglądać uporządkowana hierarchia w Twoim lokalu oraz jak przemyślana strategia związana z zasobami ludzkimi może wpłynąć na jakość pracy!
więcej
Wiesz, za co może ukarać Sanepid Twoją restaurację? Kto może dostać mandat, w jakiej wysokości i na jakiej podstawie? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz tutaj!
więcej
Czy wiesz, że aktualny stan prawny daje Ci możliwość rozpoczęcia działalności związanej z produkcją żywności w kuchni domowej? To rozwiązanie nie tylko pozwala sprawdzić naszą koncepcję, ale również nie nadwyręży naszego budżetu na start. Dowiedz się, jak to zrobić!
więcej
Parlament Europejski przyjął dyrektywę, która od 2021 roku zakazuje sprzedaży wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, takich jak: talerze, sztućce, słomki i patyczki do uszu.
więcej
Kusi Cię wizja własnego sklepu z punktem gastronomicznym? To ciekawe i popularne rozwiązanie na rynku. Dowiedz się, jakie wymogi musisz spełnić!
więcej
Jesteś na etapie otwierania restauracji? A może inspektorzy Sanepidu żądają przedstawienia dokumentacji dotyczącej zabezpieczenia Twojego lokalu przed szkodnikami? Nie wiesz jak to zrobić? Podpowiadamy!
więcej
Wiele firm na rynku specjalizuje się w usługach cateringowych skierowanych do żłobków, przedszkoli i szkół. Na co zwrócić szczególną uwagę wybierając tę grupę odbiorców? Podpowiadamy, co warto wiedzieć o realizowaniu zleceń dla placówek oświatowych.
więcej
eśli sprzedajesz “luzem” w swoim lokalu np. ciasta, kanapki na wynos, a może jesteś producentem wyrobów garmażeryjnych, czy wyrobów cukierniczych - przeczytaj, a dowiesz się jak prawidłowo oznaczać żywność pakowaną i nieopakowaną.
więcej
Naucz się zapobiegać marnowaniu żywności wprowadzając odpowiednią politykę zarządzania odpadami (waste management).
więcej
Jak rynek pracownika wpływa na jego motywację do pracy? Chcesz mieć pewność, że w Twoim zespole pracują najlepsi? Naucz się, jak stworzyć system motywacyjny i obserwuj pozytywne zmiany w zespole!
więcej
Masz już wymarzone miejsce na rozpoczęcie działalności gastronomicznej? Dowiedz się, czy w Twoim lokalu projekt technologiczny to obowiązek, czy może niepotrzebny wydatek. Pytania i odpowiedzi.
więcej
Prowadzisz własny biznes gastronomiczny? Bądź przygotowany, gdy do Twoich drzwi zapuka Inspekcja Handlowa. Dowiedz się, jak przejść przez kontrolę bez stresu!
więcej
Myślisz o zwiększeniu obrotów w Twoim lokalu? Zastanów się nad cateringiem.
więcej
Kontrola Sanepidu wywołuje mnóstwo emocji zarówno u właściciela lokalu, jak i pracownika kuchni. Stres, który zwykle towarzyszy tej sytuacji, nikomu nie pomaga.
więcej
Do drzwi puka Sanepid? Bez obaw! Zobacz, jak bezproblemowo przejść rutynową kontrolę i uniknąć najczęściej popełnianych błędów.
więcej
Zastanawiasz się nad rozpoczęciem działalności food truckowej? A może food truck to Twój pomysł na kolejny lokal - tym razem mobilny?
więcej
Jak sprawić, aby wizyta w restauracji była niezapomnianym doświadczeniem?
więcej
Zainspiruj się do tworzenia smakowitych dzieł sztuki z produktów roślinnych - to całkiem proste!
więcej
Przed nami ostatni moment na dopracowanie oferty – spraw, aby Twoi goście przywitali Nowy Rok w szampańskich nastrojach!
więcej
Choć jest wyjątkowo piękną dekoracją, to przede wszystkim wspaniale smakuje. Która odmiana jest najbardziej uniwersalna?
więcej
Zastanawiasz się, jak wykorzystać lato, aby przyciągnąć nowych klientów i jednocześnie zapewnić swojej restauracji jak najwyższą rentowność?
więcej
Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!
Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!
Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco
Baza wszystkich informacji w jednym miejscu
Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!
Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.
Pobierz aplikację